Logga in

”Grossister tillför inte så mycket”

Publicerad
3 feb 2021, 06:00

JM är en storköpare av både material och tjänster inom installation. Men vad krävs för att få ett stort avtal med JM? Vi frågade Kjell-Åke Henriksson hur bolaget gör sina val av produkter, leverantörer och entreprenörer.

Du har varit med i en del diskussioner om ventila­tionssystem. Vilket före­drar du, FX som är frånluft och värmeåtervinning via värmepump eller FTX, från och tilluft med värmeåtervinning?
– FX av ekonomiska skäl, det är en lägre investering. Men det är inte i alla miljöer som det är ett bra alternativ, om huset är väldigt högt, om det är sjönära läge eller om huset ligger nära en hårt trafikerad väg som gör det svårt att ta in frisk luft via fasaden – då är FTX bättre.

Cheredaktören möter David Kaplan: Därför vill Traderagrundaren köpa fler VVS-företag

Men FX drar väl mer el?
– Ja, så blir det eftersom man då använder värmepump, men vår uppgift är att skapa en energieffektiv fastighet med bra komfort och låg driftskostnad till de boende. Då ska man alltid se på FX som ett första alternativ.

Vad gör du som installationsspecialist och energiansvarig på JM?
– Nu har jag släppt ansvaret för installationer som installationsansvarig och fungerar som specialist, men energi­delen har jag kvar. Under mina 21 år på JM har jag varit med och byggt upp våra projekteringsanvisningar där vi styr på vilka robusta och kostnadseffektiva lösningar som ska väljas i projekten.

Chefredaktören uppvaktade kämparna på Tuna Rör med tårta: ”Jag berättade inget för chefen förrän precis innan”

Hur ser era krav ut?
– Vi ska ha robusta lösningar. Det ska klara kriterierna för Svanen-märkning vilket, förutom rena materialkrav, innebär lägre energianvändning jämfört med Boverkets byggregler. I vissa fall har vi i samarbete med tillverkare tagit fram egna alternativ, som till exempel ett el- och it-skåp som vi använder i alla hus vi bygger.

Installatörer brukar vilja stå för material, hur är det när de jobbar åt JM?
– Vi har olika avtal för inköp av material och det är viktigt att handla där vi har avtal eftersom vi lovat vissa volymer. Installatören kan sedan ropa av material och få procent påslag för enetreprenadarvode utöver ersättningen för montagetid.

Handlar ni direkt av tillverkare eller via grossister?
– Nästan alltid direkt av tillverkarna, grossister tillför inte så mycket. Men ibland har tillverkarna skrivit avtal så de inte får sälja själva och vi blir tvungna att gå via grossister ändå. Förekommer även sido­avtal med grossister som logistikpartner.

Hur väljer ni ut vilka installatörer ni jobbar med?
– Vi jobbar mest med långsiktiga relationer och har avtal med olika entreprenörer på olika orter, ofta flera inom varje skrå så att vi kan sprida ut projekten så de har kapacitet och kan planera sina arbeten i god tid. Om någon kommer in och gör bra ifrån sig och bidrar till goda relationer sprider sig ryktet från vår personal på byggena. Sedan måste förstås prisbilden vara rätt, men det har vi bra koll på. Vi vill också ha bra fakturaunderlag med tydliga specifikationer.

Chefredaktören mötte Säker Vattens nya vd: ”Ser man klistermärket på hantverkarbilen vet man att jobbet blir rätt utfört”

Hur gör ni med installationskonsulter?
– Vi handlar upp konsulterna centralt via ramavtal som projekten sedan kan ropa av från. Innan de börjar projektera åt oss får de gå en utbildning i våra anvisningar och de måste projektera in det materialet som vi har avtalat att köpa.

Du har ju även engagerat dig i branschgemensamma frågor och suttit med i arbetsgrupper. Vilka är de stora framtidsfrågorna i installationsbranschen?
– Prefabricering av både rör- och elschakt för man vill ha ner byggkostnaden genom att det medför färre mantimmar. Medvetenheten om materialen blir allt starkare, man vill bygga hållbart och resurseffektivt. Det kommer också mer IT, man kommer att vilja kunna styra respektive övervaka mer saker. Dessutom kommer det att komma nya skärpningar av energikraven, vilket kommer kräva andra systemlösningar och eventuellt produkter som inte finns på marknaden idag.

 

Kjell-Åke Henriksson

Kjell-Åke Henriksson. Foto: Daniel RoosÅlder: 64.

Familj: Särbo samt dotter, 26 år.

Bor: Sollentuna och Hammarby Sjöstad.

Utbildning: Civilingenjör i maskinteknik med inriktning kylteknik.

Karriär i korthet: Konsult. Konsult-vd, entreprenadchef på Skanska installation, sedan 21 år på JM.

Aktuell: Installationsspecialist och energiansvarig på byggbolaget JM.

Vad är det första du gör på morgonen? 
– Går upp och kollar telefonen så jag vet när dagens möten börjar.

Ditt senaste hemmafix? 
– Byggt ett uterum. Med hjälp av en snickare, men jag var med och snickrade och monterade belysningen i däcket.

Vad ligger på nattduksbordet? 
– Läser inte så mycket böcker längre, men historiska och militärhistoriska tidskrifter samt lyssnar på ljudböcker – och löser tre sudoku varje kväll.

Hur sportar du helst? 
– Förr var det mycket badminton, men nu mer vandring, tränings­cykel och golf.