Logga in

1800-talsbadkaret hade inbyggd kamin

Publicerad
1 okt 2020, 06:00

Nya prylar i all ära. Men gamla är också intressanta även om, eller kanske just för att, de inte används längre. Här berättar Rolf Levin, chefsintendent på Sveriges VVS-museum i Bromma, om tre föremål i museets samling.

Foto: Jan FredrikssonEtt högtrycksacetylengasverk av fabrikatet Elga-VR från Göteborg. Tillverkningsår 1944. Acetylengasen bildas genom att vatten droppar på kalciumkarbid. Blandningen till gassvetslågan utgörs av acetylen och syrgas.

  

Foto: Jan FredrikssonVärmepanna, tillverkad av Skolund & Olsson i Gävle under tidigt 1900-tal. Företaget tillverkade bland annat vedeldade köksspisar, kaminer och tvättmaskiner. Värmepannan eldades med ved, kol eller koks och värmde vatten som med självcirkulation, utan pump, leddes genom rörledning till husets radiatorer. Det var ett så kallat vattenburet centralvärmesystem.

 

Foto: Jan FredrikssonBadkar tillverkat i Tyskland år 1883. Karet är gjort i zinkplåt. Vattnet värmdes upp genom vedeldning i kaminen i ena änden av karet och rökgaserna leddes ut genom en skorsten i plåt. Vattnet blandades med ventiler till rätt temperaturer för bad eller dusch.

 

 

 

Övriga artiklar i serien:

Listan: Här är årets nya produkter
”Strategin är att ha örat mot marken”
Utvecklingen av produkter fortsätter trots pandemin

Självlärande vattenfelsbrytare förvarnar om skador
Mindre trängsel i skåpen med prefabricerade stamfördelaren
”Vi har tagit fram världens bästa blandare”