Logga in

Ledarskapet prövas i kristider

Publicerad
12 maj 2020, 07:00

”Alla 47 anställda i företaget är beroende av att jag fattar bra beslut”, säger Andreas Lavrell, som tagit med sig hockeyandan till vd-rollen för Nytorps Rör. 

Andreas Lavrell hade varit i Norge och jobbat i några år, samtidigt som han spelat hockey i Kristiansand i division 3. Han får något varmt i blicken när han talar om chefen som bokade tid hos naprapaten och skickade dit honom när han hade ryggproblem. Det är en av de chefer som kommit att bli Andreas Lavrells främsta förebilder, en chef som tog hand om honom och stöttade. Han såg honom som människa och Andreas ville ge tillbaka. Men han minns också alla dåliga chefer. Alla som tryckt ner honom. Som den som tyckte att han var den sämsta rörmokaren som gått i ett par skor.

Bravida om hur corona slår mot storbolagen:Vi är bara i början av krisen”

– Det där är bränsle för mig nu, jag vill visa att de hade fel och det ger mig energi att anstränga mig extra för att lyckas, säger Andreas Lavrell under en promenad intill kontoret söder om Stockholm. Senvintersolen strålar när vi rör oss mot naturreservatet. Vi ses där, mestadels utomhus, för att hålla coronasäkert avstånd under intervjun, som blir lång. Ledarskap och Nytorps Rör engagerar Andreas Lavrell och orden strömmar ur munnen på honom. Därför blir det bara logiskt när han med glimten i ögat säger:

– Nytorps Rör är mitt största intresse.

Och om personalen:

– Jag kommer väldigt nära alla som jobbar i företaget känslomässigt. Jag tycker om dem.

Kajsa Hessel är ordförande för Byggcheferna, inom fackförbundet Ledarna, och till vardags chef över alla installa­tionskonsulter på Sweco i Stockholm. Hon tycker att ledarskapet i branschen är eftersatt.

Kajsa Hessel– Ledarskap har ingen ställning i byggbranschen. Vi är en bransch byggd av ingenjörer för ingenjörer. Vi är framgångsrika för att vi är bra på juridik, ekonomi och teknik. Det är saker som kunderna ser och uppskattar.

Men ledare i branschen rekryteras ofta för sin tekniska kompetens snarare än för sina mänskliga sidor.

– Man vill vara en medmänniska samtidigt som man måste ta ansvar för helheten. Ledarskap blir mycket enklare om man gillar att vara med människor.

Som ordförande för branschföreningen Byggcheferna, en del av fackförbundet Ledarna, vill Kajsa Hessel påverka och uppvärdera ledarskapet i byggbranschen.

– Chefsrollerna i byggbranschen i dag är förmodligen de mest avancerade som finns på arbetsmarknaden, säger hon.

Vad är lösningen?
– Större fokus på ledarskapet. Glappet mellan att en person blir chef för första gången och samma person får gå en ledarskapsutbildning är 10 år i Sverige, och det gäller i alla branscher. Vi måste rusta våra chefer och se till att de får den utveckling de behöver, säger Kajsa Hessel.

Kajsa Hessel om jämställdet: ”Machokulturen i branschen är rent skadlig”

 

Andreas Lavrell vill få hela firman att jobba som ett lag, berättar han i en intervju med VVS-Forums chefredaktör Fredrik Karlsson, som möter honom utomhus på grund av coronarisken. Foto: Peter Knutson

 

När Andreas Lavrell kom till Nytorps Rör såg han snart utmaningar. Det var som om företaget var delat i två: Det gamla gänget och det nya gänget.

– Jag hade med mig tankar från hockeyn om lagbygge och ville få ihop personalen till ett gäng. Jag vill att vi ska vinna och förlora tillsammans, som ett lag. Därför vet till exempel alla i företaget vilka jobb vi räknar på och när vi vinner upphandlingar gläds vi tillsammans åt det. Det är viktigt med kommunikation och öppenhet. Och om jag presenterar en nyhet har jag tänkt igenom vilka frågor som kan komma och har svar. Människor är trygghetsnarkomaner och vill veta vad som händer.

2016 var bolaget till salu då tidigare ägaren skulle lämna. Framtiden var ett oskrivet blad. Andreas Lavrell fanns där som ledare men ägarbilden var oklar. Koncernen Erlandsson Holding klev då in som ny ägare. Det blev något av en dröm för Andreas Lavrell: ägaren vill ha ett lönsamt bolag över tid, men låter ledningen välja väg och metoder för att nå dit.

Jonas Granzell om ledarskapet som Sverigechef för Are”Viktigare att det blir rätt än att vi är med i något race”

Han vill hitta en väg som är hållbar över tid, även i kristid, och uttrycker det inte i några floskler från managementkurser, han är en VVS-montör som är van att tala till montörer:

– Alla 47 anställda i företaget är beroende av att jag fattar bra beslut. Det är familjer som ska ha mat på bordet. Det måste man ha respekt för.

Ganska snart stod det klart att det fanns tre saker att fokusera på: att få bolaget att växa på ett kontrollerat vis, inte bara bygga snabb omsättning med feta entreprenadkontrakt som är lätt förgängliga. Det andra var att sänka risken genom att se till att inte ha alla ägg i samma korg. Det innebar att växa inom nya segment som kan stå starka när andra viker. Det tredje var gruppen, att få hela personalen engagerade på resan mot samma mål – något som Andreas Lavrell lagt mycket energi på.

Många VVS-företag har startats av en montör som är duktig på hantverket, men inte på att vara företagsledare. Av VVS-branschens 4 500 företag är de flesta små bolag, ofta med en VVS-montör som chef. De flesta lär sig ekonomi för att man måste. Men ledarskap däremot…

Christoffer Boman– Att hantera grupper och förstå vad individer behöver och drivs av kommer ofta ganska långt ner på agendan.

Det säger Christoffer Boman, en av två kursledare på Insus utbildning i företagsutveckling som varje år tar emot mellan 10 och 20 deltagare. Det är inte bara vd:ar i branschens många småföretag som kommer till Nyköping. De lite större företagen skickar också deltagare.

Deras utmaningar kan vara snarlika. Det kan vara yngre chefer som är satta att arbetsleda och ge feedback till sina äldre kollegor, eller exempelvis en avdelningschef som vill öka engagemanget i sitt team för att få behålla bra medarbetare och öka den interna effektiviteten.

– Chefer i dag lägger mycket tid på att hitta folk, sätta dem i arbete så fort som möjligt och förhoppningsvis inte behöva betala så mycket i lön. Men för att kunna rekrytera bra människor och få dem att stanna i ett litet företag hänger mycket på att få dem motiverade och att brinna mer för jobbet än för lönen. Det kan du bara uppnå genom att vara en bra ledare.

Christoffer Boman började karriären i det militära, men sadlade om till ledarskapskonsult för 15 år sedan. Han tycker att ledarskap är universellt och slås av hur ofta deltagarna drabbas av liknande insikter.

– En aha-upplevelse kommer alltid när vi gör en profilkartläggning och man får en färg eller bokstavskombination som beskriver ens beteendestil. Det här ger verktyg för att kommunicera med olika personer på deras egna villkor och därmed kunna leda dem mer effektivt. Det utgör en mycket liten del av kurserna, men får alltid stort utrymme på utvärderingarna.

Karriärcoachen: Så bossar du rätt över de gamla jobbarkompisarna

Personlighetstester med bokstavskombinationer eller färger är förförande, det är lätt att se sitt eget och andras beteende i ett nytt ljus. I DISC-konceptet gör man ett kort test där man självskattar beteende i ett antal olika situationer och får därefter veta vilken färg som är tongivande i ens beteendestil. Många självskattningstester har fått omfattande kritik för att vara pseudovetenskapliga.

Trots kritiken tycker Christoffer Boman att personlighetsanalyser, rätt använda, fyller en funktion för hur man på en arbetsplats kan jobba med att förbättra kommunikation och samarbete.

Arbetschefen Tobias Bauer räknar på nya projekt som han diskuterar med Andreas Lavrell. Foto: Peter Knutson

 

Andreas Lavrell tycker att personlighetstester och beteendeprofiler är ett bra verktyg för att förstå hur man sätter ihop grupper som fungerar. Och som hjälpmedel att förstå varför andra grupper inte fungerar. Han använder en modell av tester som heter IDA, en ame­rikansk variant som går ett steg längre och även tar hänsyn till hur olika personligheter reagerar under press. Nytorps Rör använder även grupputvecklingsmodellen FIRO i det dagliga arbetet.

– Vi använde en av våra konferenser, då vi var i Rom, för att prata om beteende­profiler och FIRO. Det är viktigt för alla att förstå varför vissa personer fungerar ihop och andra inte. Alla måste förstå att olikheter är bra. Alla har en plats i gruppen, säger han:

– Det är så lätt att döma ut någon. Jag har många exempel på rörmokare som fått dåliga referenser, men när man benat ut vad det handlat om och gett rätt stöd så har det fungerat utmärkt. Ja, jag har ju själv blivit utdömd men det har gått ganska bra ändå.

Andreas Lavrell fortsätter utan paus:

– Vi kan också anpassa vilken montör vi skickar till vilken kund, samma montör kan vara uppskattad hos en kund medan en annan kund vill byta ut samma montör.

Kunderna finns inom stat, kommuner, privat och den professionella marknaden i Nytorps tre affärsområden; service, projekt och infrastruktur.

Koncernen heter Nytorp Energy Group och består av Nytorps Rör, Effektoptimering i Stockholm AB och Opal VVS. Det senare hette tidigare Eliassons rör och förvärvades 2017 med namnbyte och grön profil som följd.

Vad kan vi göra för de anställda? Andreas Lavrell grubblade över frågan och hade med sig lite amerikanska influenser som nått honom via en kusin med ett it-företag. Tanken var att skapa ett socialt skyddsnät utöver vad som är brukligt i Sverige. Något som en del tjänstemän är vana vid, men VVS-montörer och andra yrkesarbetare brukar inte ha förmåner utöver vad som förhandlats fram mellan fack och arbetsgivare och finns nedtecknat i ett kollektivavtal.

Under en konferens frågade Andreas Lavrell personalen vad de önskade sig och kom hem med 150 post it-lappar. Sedan var det bara att börja ringa runt och hitta privata sjukförsäkringar, pensionslösningar och rabatt i matvaruaffärer.

Men rabatt i mataffären: är det ledarskap? För Andreas Lavrell är det.

– Kan vi hjälpa de anställda med ett förmånsprogram som de vill ha så gör vi gärna det. Som med den privata sjukvårdsförsäkringen: Det ska inte vara en ekonomisk fråga att behöva gå till jobbet om man är skadad eller sjuk. Det har varit fall där en montör kunnat ta en operation tack vare försäkringen och sedan kunnat komma tillbaka.

– Man ska gå till jobbet glad och gå därifrån glad, annars är man på fel arbetsplats. Går man till jobbet och vet att företaget gör det bästa för mig, då gör man också allt för företaget på jobbet, säger han och tillägger:

– Vi har ett mål att vara lönsamma över tid och det här är vårt sätt att vara det.

Nöjd personal har ytterligare en fördel för ett bolag som växer och ska fortsätta växa:

– Våra anställda är vår bästa reklampelare, säger Andreas Lavrell, som haft stort rekryteringsfokus de senaste åren. Bland annat med den något kaxiga hemsidan www.sverigesbastainstallator.se.

Storbolagen i branschen är alla tillväxtfokuserad och företagsledarna står inför samma utmaningar som lilla Nytorps Rör med att växa kontrollerat med bibehållen lönsamhet. Det har de alla talat om i intervjuer med VVS-Forum.

Mattias Johansson– Många i branschen är mer fokuserade på volym än marginal. Men att växa är jättelätt – det är bara att sänka priset. Det borde vara coolare att ha bra lönsamhet, anser Bravidas koncernchef Mattias Johansson och poängterar hur viktigt det har varit att få med personalen på resan:

– Det har gått att växa tack vare att vi har personal som är villig att förbättras med bolaget och ser Bravida som en attraktiv arbetsgivare. För samtidigt har vi klättrat i mätningar om hur populära olika arbetsgivare är.

Mats Johansson kom till ett Assemblin märkt av tidigare kriser och har varit noga med att skapa ett bolag som är decentraliserat, med tydlighet och god stämning.

– Stämningen är väldigt bra i dag, säger han. Det finns en stolthet i bolaget och vi vill bli bäst i klassen, vilket betyder att vi lokalt ska vara bästa installatör i varje enskild disciplin.

Per SjöstrandPer Sjöstrand leder rekordtillväxtbolaget Instalco med fast hand, och med den tydliga idén att lämna stort självbestämmande åt bolagen inom koncernen. Om sin ledarstil säger han:

– Jag tror att jag har en förmåga att entusiasmera och är engagerad. Jag är transparent, säger som det är och utan hemligheter.

Det låter fint när Andreas Lavrell berättar om mjuka värden. Hur mycket han tycker om alla han jobbar med. Att alla arbetar mot samma mål, jobbar som ett lag och vinner som ett lag. Men efter några följdfrågor konstaterar han själv: arbetsrätt är inte mjukt. Och visst har det hänt att han haft personal som svikit det förtroende de fått.

– Min akilleshäl är att jag har en naiv tillit till folk. Men när någon utnyttjat mitt förtroende, då tvekar jag inte att sätta ner foten och kan ta tuffa beslut när det behövs. Jag ältar inte heller. Även om jag fortfarande kan tycka om en person så tvekar jag inte när det gäller Nytorps Rör, här finns så många andra att skydda. De är beroende av att jag fattar kloka beslut.

Han säger att han mognat som ledare, kan släppa saker lättare nu och gå vidare. Han har gått en vd-utbildning där han säger att han sög åt sig kunskap från både undervisning och kurskamrater. Annars läser han vad han kommer över och tar efter sina ledarförebilder.

Andreas Lavrells ledarskap har satts på prov genom åren. Den blinda tillit han visat har inte hanterats på ett schysst sätt av alla. Han vill inte gå in på detaljer för att undvika ett utpekande av människor, men låter förstå att det hänt att chefer fått lämna bolaget på dagen. Så allvarliga var deras överträdelser.

– Nytorps Rör är inget kuddrum, konstaterar han.

Pia Åhlund är ekonomichef och jobbar nära vd:n på Nytorps rörs kontor söder om Stockholm. Foto: Peter Knutson

 

– Det ser bra ut, säger ekonomichefen Pia Åhlund som går igenom lite siffror med Andreas Lavrell inne på det glest befolkade kontoret, som vi lite försiktigt vågat oss in på mot slutet av vårt besök hos Nytorps Rör.

Vi är i början av coronakrisen och det sägs ju att det är i kriser som ledare prövas.

Andreas Lavrell har jobbat för detta i fyra år: att rusta för dåliga tider, att ha rätt affärsmodell, rätt kunder och en personal som jobbar som ett lag.

Men hur har det gått? Svaret har vi inte ännu.

– Men det ser lovande ut. Vi har som mål att växa i omsättning från 90 till 120 miljoner kronor i år och det är inte alls omöjligt, det ska vi kunna klara, säger han på väg in till arbetschefen Tobias Bauer som räknar på nya jobb.

De hamnar direkt i engagerade samtal om olika projekt. Vi lämnar kontoret medan framtiden planeras vidare på Nytorps Rör, söder om Stockholm.

Andreas Lavrell på arbetsplatsbesök vid Henriksdals reningsverk, före corona­krisen. Foto: Cecilia Larsson Lantz

Andreas Lavrell

Ålder: 35
Familj: Fru och två barn, fem och sju år.
Utbildning: VVS-montör, YH-utbildning Projektledare, YH-utbildning VVS-kontruktör, vd-utbildning, ekonomiutbildning, retorikutbildning.
Intressen: Nytorps Rör och ishockey.
Aktuell: Vd för Nytorp Energy Group med dotterbolagen Nytorps Rör och Opal VVS. Huvud­kontor i Vidja söder om Stockholm. Bolagen har 57 anställda och omsätter 112 miljoner kronor.