Logga in

”Machokulturen i branschen är rent skadlig”

Publicerad
13 jan 2020, 10:13

Som ordförande för 17 000 byggchefer bekämpar Kajsa Hessel byggbranschens machokultur. Nu har hon ett nytt uppdrag: som chef över 120 installationskonsulter på Sweco i Stockholm.

Ni på Byggcheferna har engagerat er mycket mot machokulturen i branschen. Vad är egentligen problemet med den?

– Kulturen är nästan alltid överordnad strategin. Det går inte att komma dit man vill om inte kulturen stödjer riktningen. Och i dag har kulturen i byggbranschen defekter som är rent skadliga.

 Amanda Swedsudde fortsätter kampen mot machojargongen

Varför finns den här kulturen?

– Grunden är att det är en så kraftig övervikt av personer av samma kön. 1,7 procent av byggnadsarbetarna är kvinnor. Inom Byggcheferna finns 17 000 chefer, vilket är hälften av alla chefer i branschen, och av dem är 10 procent kvinnor.
Hur ser kulturen ut?

– Det finns en osynlig regelbok om hur man förväntas vara: stark, inte be om hjälp, retas och tåla att bli retad och att ta risker vilket också är kopplat till olyckor. Många vänjer sig vid detta för att smälta in och för att det också finns så mycket som är fantastiskt med jobbet.
Ser du ingen risk att ordvalet ”macho” gör att många reagerar och protesterar redan där och att man inte kommer vidare i samtalet?

– Jo, och det var ett medvetet val av oss att provocera för att nå en förändring då vi 2015 startade projektet ”Stoppa machokulturen” tillsammans med Byggnadsarbetareförbundet. Arbetsgivarna tyckte att vi svartmålade branschen och att det inte kunde vara så illa som vi påstod. Men efter #Metoo 2017 kom istället arbetsgivarna till oss och bad om hjälp eftersom vi jobbat så länge med frågan.

 Var tredje ung kvinna känner sig otrygg på bygg-och VVS-programmen

Vad har ni nått för resultat?

– Vi gör varje år en undersökning bland våra medlemmar om hur det ser ut och vi kan se att branschen förflyttat sig i fråga om attityder, medvetenheten är högre. Stiftelsen Allbright konstaterar att byggbranschen nu är bättre än snittet vad gäller kvinnor i ledningsgrupper och styrelser och de säger att detta beror på branschens riktade insatser mot machokulturen.

Vad har du för goda exempel på jämställdhetsarbete?

– Det finns många: JM prisades för sitt arbete på Betonggalan, Henrik Saxborn på Castellum gör ett bra jobb och Uppsalahem har integrerat jämställdhet i alla sina processer.

Viav blir största utmaningen i ditt nya jobb som regionchef för Swecos installationskonsulter?

– Jag är trygg i att leda en konsultorganisation men jag är själv inte ingenjör och jag har inte jobbat på installationssidan förut så det blir en utmaning.

Vill du lyfta någon annan fråga som viktig för branschen?

– Enligt en rapport från Boverket slösas 100 miljarder kronor om året bort för att vi inte gör rätt från början. Man pekar på tidsbrist samt brister i motivation och engagemang. Det handlar förstås om ledarskapet! Det är ett otroligt avancerat ledarskap att leda ett byggprojekt och därför måste det sättas i fokus.

HR-bossen: ”Det är galet att branschen består av 99 procent män”

Var finns du, Byggcheferna, Sweco och byggbranschen om 10 år?

– Jag gör något meningsfullt där jag kan påverka. Sweco fortsätter att utforma framtidens hållbara samhällen. Byggcheferna har betydligt fler medlemmar och har varit med och plockat fram branschanpassade ledarskapsutbildningar som alla går. Byggföretagen vill alla jobba på, som det är för Google i dag.

 

Kajsa Hessel

Ålder: 47

Familj: Två barn och två katter.

Bor: Lägenhet på Södermalm i Stockholm.

Utbildning: Beteendevetare.

Karriär i korthet: Ledare inom flera kunskapsintensiva tjänsteföretag. Vd för Projektgaranti (nu en del av Forsen) från 2014.

Aktuell: Ordförande i Byggcheferna inom Ledarna och ny regionchef Stockholm för Swecos installationskonsulter.

 

Vad är det första du gör på morgonen?
– Kollar nyhetsnotiserna i mobilen.

Ditt senaste hemmafix?
–  Massa inredningsfix sedan vårt hus brann och allt i lägenheten förstördes.

Vad ligger på nattduksbordet?
– Reinventing organizations av Frederic Laloux, om chefslösa organisationer. Jag är nördigt intresserad av ledarskap.

Dold talang?
– Jag kan vifta på öronen!

Hur sportar du helst?
– Springer och är tränar Pilates. Fast egentligen tycker jag inte om att svettas.