Därför kan duschväggen spricka i dina händer
”De är livsfarliga. Jag har lärt mig att blunda när det smäller,” säger VVS-montören Ulf Hansen på Dana rör i Malmö efter att ha fått glassplitter över sig.
Nyligen sprack en duschvägg av glas i VVS-montören Ulf Hansens händer.
”Fredagsmys. Nu går jag hem. Trevlig helg på er,” summerade han händelsen i sin statusuppdatering i Facebookgruppen Rörmokare utan gränser, tillsammans med en bild på glassplittret som täckte badrumsgolvet.
Ulf Hansen har varit verksam i branschen sedan 1977 och det här var femte gången han råkade ut för att en glasvägg spricker vid monteringen.
– De är livsfarliga, men jag har lärt mig att blunda när det smäller, säger han till VVS-Forum.
Hittills har han klarat sig undan med några skärsår när glassplitter sprätt mot kroppen och ansiktet. Men trots riskerna kommer han inte att sluta att åta sig liknande uppdrag.
– Jag är ensamföretagare så det är bara att åka tillbaka och göra klart jobbet, men jag är beredd på att det kan smälla igen. Jag är trött på skiten, säger han.
Av reaktionerna på Facebook att döma är det tydligt att fler rörmokare varit med om samma sak.
Läckande gaser vid relining: Arbetsmiljöverket kräver åtgärder efter badrumsolycka
Men Dennis Lundqvist, VVS-montör på Rörmontören Syd AB är av en annan uppfattning:
– Jag har satt upp hundratals glasväggar, ibland helt ensam, utan att ha varit med om något liknande. Följer man instruktionerna är det inget problem. Händer det så beror det på handhavandefel, att man råkar stöta till väggen, till exempel. Annars kan det möjligen vara en transportskada, säger han.
Vissa som uppger sig varit med om ”exploderande” dörrar anger spänningen i glaset som en orsak. Kan det ligga något i det?
– Det kanske kan vara så med billigare produkter, man får det man betalar för. Vi har satt upp väggar i olika prisklasser utan att de spruckit så jag är tveksam till den förklaringen, säger Dennis Lundqvist.
Väggarna som exploderat i Ulf Hansens händer har varit av olika fabrikat, i det senaste fallet från Dahl.
Köksinstallationer: Jobbet som sliter på kroppen
Erik Sandström, kategori- och inköpsdirektör på Dahl säger att alla välkända fabrikanter, som använder samma godkända och CE-märkta glas, råkar ut för detta men att det är ovanligt. Glastypen är ett termiskt, härdat säkerhetsglas som kan granulera och spricka i massor av småbitar om det skadas.
– Mängden glasbitar och ljudet när de faller ner mot golvet gör att det kan uppfattas som en explosion. Eftersom glaset spricker i små rundade bitar minskar i själva verket risken för skärskador avsevärt jämfört med om det gick sönder i skivor som vanligt glas, säger han.
Den vanligaste orsaken till granulering är en skada på ytan eller ytterkanterna, till exempel om ett hörn slås mot ett klinkergolv eller om väggarna hanterats ovarsamt under paketering eller transport, förklarar han. Eftersom det inte alltid syns på glaset om det är skadat kan det spricka långt efter själva stöten.
– Därför är det viktigt att titta efter skador på förpackningen innan man sätter upp en duschvägg.
För att minska risken för skador rekommenderar Erik Sundström att man bara använder CE-märkta väggar, behåller kantskyddet på så länge som möjligt och inte monterar glaset i spänn.
– Vi får sällan reklamationer på grund av detta med det är alltid tråkigt när det sker. Följ instruktionerna och använd handskar, skyddsglasögon och långärmad tröja vid monteringen om olyckan mot all förmodan skulle vara framme.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen