Logga in

Efter megamissarna: Badrummet totalrenoveras – för tredje gången

Publicerad
26 aug 2020, 13:24

I ett badrum i nordvästra Stockholm blev precis allting fel. Två gånger om. Nu är Järfälla Badrumsrenovering där och gör om hela rasket från grunden. VVS-Forum hängde med en dag på jobbet.

Klart man blir lite trött. Vi stöter på för mycket sådant här. Det säger VVS-montören Tony Sundqvist.

Han jobbar för Järfälla Badrumsrenovering och står i en lägenhet där badrummet redan totalrenoverats två gånger tidigare av en annan firma. Båda gångerna med läckage, vattenskador och annat krångel som följd.

– När lägenheten skulle säljas dömde besiktningsmannen ut hela badrummet med el och allt, säger han.

Läs mer om vattenskador: ”Man behöver lära sig rota i gamla kåkar”

Har du koll på de här 5 vattenskadesäkra knepen?

 

Ett av problemen är att golvet har höjts och avloppet kapats under tätskiktet.

– När de skulle dit med en ny toalettstol så fick de inte dit den ordentligt. Då har de tagit bort klinker och skurit bort tätskiktet och tryckt dit en annan WC-stol som inte passade alls. Stolen ska upp över tätskiktet, men här har den legat flera centimeter under. De har försökt täta med silikon, men det går inte. Det är helt galet faktiskt, säger Tony Sundqvist.

Dessutom har det visat sig att slitsbotten i rörschaktet lutar åt fel håll samtidigt som golvhöjningen fått ett skvaller­rör att ligga med golvkontakt och ett annat att hamna under golvet. Enligt branschreglerna Säker Vatteninstallation ska skvallerröret ligga sex centimeter ovanför tätskiktet.

– På det här viset märker du aldrig om det läcker. Det hinner bli en ganska stor skada innan man upptäcker det, säger Tony Sundqvist.

Tony Sundqvist, Johan Bengtsson och Kenny Oddbratt är inte ovana att möta ”katastrofbadrum” där renoveringar gått fullständigt fel. Foto: David Lagerlöf

Nu får han och hans kolleger bila upp hela avloppsgrodan och lägga nya rör till WC, dusch, tvättmaskin och kommod.

– Vi måste bila genom golvet till grannen under, det kommer bli hål rakt igenom. Så vi får stämpa och sätta skiva så att det inte rasar ner skräp i grannens badrum, säger Tony Sundqvist.

Även slitsbotten måste bilas bort.

– Eventuellt behöver vi dra om rör där också beroende på vad vi hittar. Vattnet till köket måste vi också dra om.

Därtill har det visat sig att någon spolat ner spackel så det blivit stopp i avloppet och ventilationen hade felkonstruerats så det har blivit fel värden i hela huset.

– I samband med att de sänkt taket har de borrat sönder avloppet i badrummet i lägenheten ovanför. Det har blivit vattenskador i både golv och tak. När vi är klara här måste vi upp till grannen ovanför och bila upp hela avloppsgrodan där också.

Alla dessa problem har uppstått när någon försökt åtgärda fel som uppstått vid en tidigare misslyckad renovering. Men bara lyckats förvärra situationen.

När golvet höjdes, blev det ena skvallerröret liggande med golvkontakt och det andra hamnade under golvnivå. Foto: David Lagerlöf

Ändå är Tony inte förvånad över ”katastrofzonen” till badrum.

– Att vi stöter på så här många fel är inte alls särskilt ovanligt, faktiskt. Det enda som är lite annorlunda här är att det drabbar grannarna också, både de ovanför och de i lägenheten under, säger han.

Renoveringsarbetet har nu pågått till och från i två års tid.

– Jag kan tänka mig att de flesta i huset är trötta på allt spring här. Det skulle i alla fall jag vara, säger Tonys jobbarkompis Kenny Oddbratt.

Tony Sundqvist kan känna en viss frustration över att återkommande behöva åtgärda fel som orsakats av inkompetenta eller oseriösa firmor.

Enligt kollegan Johan Bengtsson är slarv och fuskjobb ett växande problem i branschen.

– Det har definitivt blivit vanligare med folk som bara skaffar ett Säker Vatten-klistermärke och trycker dit det på bilen, utan att vara auktoriserade, säger han.

Ett fel som Järfälla Badrumsrenovering ofta stött på är golvbrunnar som inte bytts i samband med helrenovering.

– Man lämnar kvar den gamla brunnen när man gör om badrummet i övrigt. Men då är det lätt hänt att det inte sluter tätt, säger Tony Sundqvist.

Felaktiga slitsbottnar är också vanliga, menar han.

– Det händer att folk inte gjuter upp och gummar, de bara lägger en klick betong och stoppar dit en eldosa med slang. Och det täcker inte hela slitsen.

När taket sänktes, lyckades någon borra rakt in i avloppet i lägenheten ovanför. Foto: David Lagerlöf

Ändå har det blivit enklare att sätta sig in i Säker Vatteninstallations branschregler för hur VVS-installationer ska utföras, tycker Johan Bengtsson.

– Det har inte alltid varit lätt att följa standarderna för de har hoppat lite fram och tillbaka. Men på senare år har de stabiliserats lite, säger han.

Normalt räknar Järfälla Badrumsrenovering med cirka sex veckors arbetstid för en totalrenovering. Det här jobbet är dock svårare att tidsberäkna eftersom det involverar flera lägenheter.

Och bostadens ägare kan komma rejält i kläm.

– Det är de boende som tagit hit firman som gjort de tidigare renoveringarna men nu har bostadsrättsföreningen satt ner foten och anlitat oss. Det kan bli rättsprocess mellan föreningen och lägenhetsägaren och sedan får lägenhets­ägaren ta det rättsligt gentemot firman. Det kan bli en väldig soppa av en sådan här historia, säger Tony Sundqvist.

Men trots allt gillar han att styra upp misslyckade jobb av den här typen.

– Det känns bra att man kan hjälpa någon och se till så det blir rätt och bra till slut.

Tony Sundqvist och Kenny Oddbratt måste bila upp hela avloppsgrodan och dra nya rör till WC, dusch, tvättmaskin och kommod. Foto: David Lagerlöf

FAKTA

Vattenskador

Branschregler Säker Vatteninstallation är ett regelverk framtaget av branschaktörer för att minska risken för vattenskador, legionellaspridning, brännskador och förgiftning. Reglerna ställer krav på både installatörer och produkter. I systemet ingår auktorisation av VVS-företag och utbildning av VVS-montörer, arbetsledare med flera.

I dag finns drygt 2 000 auktoriserade VVS-företag och över 22 000 utbildade VVS-montörer och arbetsledare, i Sverige.

Enligt Vattenskadecentrums årliga vattenskaderapport, baserad på försäkringsbolagens skaderapporter, orsakas 62 procent av alla vattenskador av läckage från ledningssystem för kall- och varmvatten, värme och avlopp.

22 procent av vattenskadorna orsakas av installerad utrustning som disk- och tvättmaskin, varmvattenberedare, kyl eller frys.

Övriga vattenskador, 16 procent, orsakas av läckage genom tätskikt i badrum, tvättstugor eller andra utrymmen med golvbrunn.