”Jag valde VVS för att det är ett socialt yrke”
Att få göra praktik och träffa människor. Därför valde Emil Dahl, 16 år, VVS- och fastighetsprogrammet på Fredrika Bremergymnasiet i Handen utanför Stockholm. Och han lyckades komma in, trots det tuffa söktrycket.
Fredrika Bremergymnasiet, vars nybyggda yrkesdel invigdes av statsminister Stefan Löfven 2016, har 2 080 elever, varav hälften som går på yrkesgymnasiet.
Till skillnad mot andra skolor som kan ha problem att fylla platserna är söktrycket på Fredrika Bremergymnasiets VVS- och fastighetsprogram stort.
– Vi har en hel skolklass till som står i kö som reserver, säger VVS-läraren Anders Trygg, som är med under intervjun.
Så många fler vill bli VVS-montörer
En av de lyckliga som kommit in på programmet är Emil Dahl. Han har gått en vecka på VVS- och fastighetsprogrammet med inriktning VVS (VF) när VVS-Forum träffar honom.
– Det var en självklarhet för mig att välja VF-programmet på just den här skolan. Jag längtar efter att få komma ut och praktisera och träffa människor, VVS-montör är ett socialt yrke. Sen ser jag fram emot att få börja svetsa., säger han och tillägger:
– Min framtidsplan är att starta eget företag, kunna styra min egen dag och tjäna pengar.
– Första veckan har vi hållit på med systemuppbyggnad och tittat på olika dimensioner på rör och olika material, förklarar Emil Dahl, medan vi går i korridoren mot en av VVS-verkstäderna.
Genom ribborna i innertaket ser man bland annat ventilationsrör, elkablar och sprinkler. Här kan man på plats studera både el- och VVS-installationer.
På Fredrika Bremergymnasiet är VF-programmet en så kallad gymnasial lärlingsutbildning där hälften av utbildningen sker ute på företag.
Praktik- och lärlingsplatser har varit ett nålsöga för VVS-elever, det är vanligen inte lätt att hitta en plats utan kontakter. Här ska förstaårseleverna efter bara sex veckor på skolan ut på praktik, resten av året.
– Jag hoppas på en praktikplats via en kompis farsas kompis, säger Emil Dahl.
– Annars ordnar skolan det. Eftersom eleverna har så mycket praktik under skoltiden så brukar 80 procent av eleverna som varit på ett företag i tre år få lärlingsplats där. Företagen vet vem det är de anställer, det är fördelen med den gymnasiala lärlingsutbildningen, inflikar VVS-läraren Anders Trygg.
VVS-utbildning på anrik skola stoppas
Tjejerna lyser med sin frånvaro i klassen. I andra årskursen på VF finns det en tjej.
– Vi är som ett grabbgäng, konstaterar Emil Dahl.
– Branschen får bli bättre på att sälja in sig hos tjejerna så att de vill bli VVS-montörer, menar Anders Trygg.
Sammanlagt sökte i år 124 500 elever in på nationella program, varav 46 300 till yrkesprogrammen. Antalet sökande till VF-programmet har ökat något.Totalt sökte i år 1 600 ungdomar till VF jämfört med 1 500 förra året.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen