Han slapp äta upp hatten – Örebrobostäder halverade energianvändningen
”Vi är inte intresserade av att köpa in en firma som drar kabel eller lägger rör. Vi vill diskutera med en installatör som förstår helheten.” Jonas Tannerstad ställer höga krav när Örebrobostäder handlar upp VVS-jobb.
Hur var det med den här hatt-historien som du blivit så förknippad med?
– I en intervju lovade jag att äta upp min hatt om vi inte klarade att kapa 25 procent av Örebrobostäders elenergiförbrukning från 2008 till 2015. Då hade jag inte förstått hur otroligt tufft målet var. Sen fick hatten eget liv; en egen hemsida, andra talade om den och vi hängde upp hela vår energieffektiviseringsresa på den. Men vi klarade målen och hatten finns kvar.
Superföretagets framgångsrecept ska upprepas i ny stad
Så vad blir nästa löfte?
– Vi passerade visserligen 40 procents energibesparing men jag har lärt mig att inte göra en sådan utfästelse igen. Fast drömmar har jag: att vi ska över 50 procent, vilket vi närmar oss. Då har vi visat att vi kan halvera ett stort bostadsbolags energiförbrukning.
Ni har ofta legat långt fram med att testa ny teknik. Hur lyckas ni med det?
– Vi har en väldigt tillåtande och innovativ miljö som inbjuder till att testa saker. Och vi drivs av att påverka det som gör skillnad på riktigt, vilket innebär ett större fokus på beståndet.
Så vill nye vd:n utveckla VVS-Metoder
Hur hamnade du själv i det här uppdraget?
– Jag kommer från industrin, jobbade många år som utvecklingsingenjör och reste runt i världen. Jag lämnade för att kunna vara mer med mina barn, fick möjligheten till det här jobbet och lockades av utmaningen. Jag tänkte då att jag ska se hela Örebrobostäders bestånd som en maskin, en helhet, och det tror jag är nyckeln till att lyckas.
Vad innebär det i praktiken?
– Vi kan göra hus smarta med el och VVS, sen kan huset bli smart tillsammans med andra hus. Nästa steg är ett helt område med smarta hus, som tillsammans kan bli en leverantör av energitjänster till Eon och Svenska kraftnät.
Konjunkturrapporten: Avmattningen för installatörerna förstärks
Ni har satsat på energilager i nio fastigheter. Hur ser du på det?
– När byggnader samverkar kommer det att vända upp och ner på hela energimarknaden! Det blir en disruptiv förändring för energibolagen, som för Facit med skrivmaskinerna. Tänk om alla gör som Örebrobostäder; först halverar energianvändningen och sedan skaffar vind- och solkraft och energilager. Vi kan sälja tjänsten ”frekvensreglering”, och det hade väl ingen drömt om att en fastighetsägare skulle göra.
Vad har ni annars för konkreta projekt?
– En vass grej är att vi börjar införa självkörande hus med artificiell intelligens. Vi har redan tagit fram en algoritm. Huset lär sig självt att styra så att det alltid håller 21 grader.
Hon ska se till att det blir mer drag i ventilationsbranschen
Ni ligger i framkant och satsar på ny teknik – men vad har ni gjort för floppar?
– Vi valde några låsta system som har kostat Örebrobostäder stora belopp. Systemen gjorde dessutom att vi hämmades i vårt idéarbete med systemens begränsningar. Det är därför det så viktigt att bygga med öppen teknik.
Vad är era erfarenheter av IMD, individuell mätning och debitering av värme?
– Vi har provat det i 20 år och vår erfarenhet är att man ska avstå mätning och debitering av värme för det fungerar inte. I hus som byggs idag transporteras värme från den ena lägenheten till den andra så en individuell mätning blir inte rättvis. Mätning av varmvatten tror jag däremot på.
Ny teknik kapade 90 procent av energianvändningen
Vad är målet som driver er framåt?
– Att förenkla saker och optimera. Det är en stor utmaning att jobba med hela Örebrobostäders bestånd, 1400 elabonnemang, massor av hissar och ventilation. Nu kopplar vi ihop detta. Nästa nivå är hela Örebro. Och det har vi faktiskt talat med staden om.
Ska ni koppla upp och koppla ihop staden?
– Ja, i ett projekt, Tamarinden, som byggs nu ska husen bli smarta tillsammans, trots att det är olika fastighetsägare. Men ett problem är att inte lagstiftningen hänger med. Vi vill ha ett lokalt likströmsnät i området men i dag är det bara elbolagen som får bygga elnät. Därför har vi träffat regeringens utredare och försöker få till en lagändring.
Nytt energisystem ger mindre utsläpp och bättre arbetsmiljö
Hur bra tycker du att fastighetsbranschen är?
– Det saknas helhetsperspektiv och är alldeles för mycket fokus på kortsiktiga vinster. Det handlas upp en totalentreprenör som vill maximera sin vinst och i sin tur pressar underentreprenörer. Det får allvarliga konsekvenser och skapar inte alls någon långsiktighet. Dessutom blir husen bara fulare och fulare.
Hur bra är byggbranschen?
– Det finns nog bra delar av branschen men vårt sätt att jobba med anbud och lägsta pris tillåter inte delarna att vara bra. Det saknas noggrannhet och omsorg om detaljer. Vi får lägga massa tid på att kontrollera att vi verkligen får det vi beställt.
Och installationsbranschen?
– Branschen behöver göra en mental förflyttning på riktigt, sätta sig in i helheten och förstå behovet hos fastighetsägare som inte själva förstår vad de behöver. Alla hus är system som hänger ihop. El och VVS hänger ihop på ett helt annat sätt än förr, ändå handlar man upp delar för sig. Och styrsystemet blir en underleverantör till ventilation, det skulle behöva vara en egen överordnad entreprenad.
Hur kommer ni att handla upp installatörer?
– Vi är inte intresserade av att köpa in en firma som drar kabel eller lägger rör. Vi vill diskutera med en installatör som förstår helheten. Men branschen är inte riktigt där och ibland måste vi försvara våra tankar gentemot installatörer. Det är ju jättemärkligt.
Vad ser du mer för stora framtidsfrågor för drift av fastigheter?
– En grej är att de smarta husen genererar en massa mätdata, vilket ger helt nya möjligheter. Det blir en digital maskininlärning där husen blir bättre än människan på att styra. Vi jobbar för fullt med det och i slutet av oktober har vi de fyra första husen som är självkörande.
Expertens bästa tips på lönsamma VVS-åtgärder
Hur ser dina arbetsdagar ut?
– Jag är på jobbet fem i sex varje morgon, sen gäller det att på olika sätt driva maskinen Örebrobostäder framåt, att vara uppdaterad i våra projekt och ha kontakt med ledningen. Samtidigt måste jag ha en fot i framtiden och hänga med i en föränderlig värld.
Vad gör du om tio år när ni sparat 50 procent av energin och alla era fastigheter är smarta tillsammans?
– Jag jobbar nog med samma frågor på något sätt. Jag är mer intresserad av frågorna och att skapa en samhällsförändring än av karriär. Nu är Örebrobostäder bästa plattformen att skapa den förändringen.
”De sämsta installationer jag sett, farliga för människor och egendom”
Jonas Tannerstad
Ålder: 52
Familj: Fru och tre söner, 15, 20 och 23 år.
Bor: parhus i Örebro.
Utbildning: Ingenjör elektroteknik och automation från Tekniska högskolan i Linköping.
Karriär i korthet: Utvecklingsingenjör på Emba, ABB och sedan chef el och automation på Örebrobostäder.
Vad är det första du gör på morgonen?
– Kommer med bussen tidigt, kollar kalendern men aldrig mejlen. Lyssnar på P1.
Ditt senaste hemmafix?
– Installerade en braskamin.
Vad ligger på nattduksbordet?
– The second machine age av Erik Brynjolfsson och Andrew McAffee.
Dold talang?
– Är intresserad av elektromagnetiska fält. Och gillar utematlagning.
Hur sportar du helst?
– Ambitionen är gym tre gånger i veckan med mina barn.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen