Logga in

VVS-chefen som har LÄTT att rekrytera

Publicerad
21 mar 2019, 09:00

KOMPETENSBRISTEN. På Nytorps rör är de anställda involverade i det mesta. Det gör att många vill jobba hos företaget.

Djupt inne i Henriksdalsberget, i Nacka utanför Stockholm, arbetar VVS-montörerna Marie Alm och Alexander Berggren från Nytorps rör. Uppdraget för dagen är att dra provisoriska ledningar för spolvatten och tryckluft, som ska ersätta andra ledningar när taket i bergtunneln demonteras.

– Det jag trivs bäst med i det här jobbet är sammanhållningen i gruppen, säger Alexander Berggren som arbetat fyra år hos Nytorps rör.

Han och Marie Alm är några av de 800 personer som kommer att arbeta med utbyggnaden av Henriksdalsverket, Stockholms största avloppsreningsverk.

”Det skriks efter fler sprinklermontörer än fotbollsproffs”

Första etappen drog igång för ett par år sedan och hela projektet ska vara i hamn 2029. Då ska reningskapaciteten vara fördubblad.

Andreas Lavrell. Foto: Cecilia Larsson Lantz”Jag håller inte med om den gamla devisen ”om man tar in lärlingar så kostar de pengar i två år och sedan byter de företag för att få bättre betalt”. Vi som arbetar i företagen måste ta vara på medarbetarna, satsa och vara engagerade”

Andreas Lavrell, vd Nytorps rör

Den här typen av projekt kräver en hel del specialkompetens, något som inte är självklart att få tag i på dagens arbetsmarknad. De senaste årens byggboom har lett till brist på bland annat VVS-montörer.

”Jag tjänar 30-40 procent mer i Sverige”

Vd:n för Nytorps rör och Nytorp Energy Group, Andreas Lavrell, upplever dock inte att han har svårt att hitta kompetent personal. En förklaring kan vara företagets arbete med mjuka värden, att sätta medarbetarna i centrum och skapa engagemang.

– Det enda sanna värdet i ett företag är människorna. Utan dem har vi inget företag. Det spelar ingen roll vilken uppgift du har – om du är praktikant eller vd. Om någon inte gör sin arbetsuppgift bra, så drabbar det hela företaget. Därför är vi noga med att alla gör sitt bästa varje dag, säger Andreas Lavrell.

För att lyckas med det arbetar företaget bland annat utifrån modellen att medarbetare ska kunna starta eget företag, om de vill.

– Medarbetarna ska känna att de är delaktiga. Därför är vi även transparanta i upphandlingsfasen med varför vi räknar på ett visst jobb eller tar uppdrag från en viss kund. När vi sedan vinner ett kontrakt blir alla engagerade, det blir ett ”go – vi vann!”, säger Andreas Lavrell som berättar att han tagit med sig vinnarmentaliteten från sitt engagemang inom ishockey.

Läs mer: På spaning efter kvinnor till VVS-branschen

En ambition för Andreas Lavrell och Nytorps rör är också att bedriva ett så kallat coachande ledarskap. Det handlar om att hjälpa medarbetare att utvecklas på sina egna villkor. En medarbetare som vill gå från att vara montör till att bli projektledare får personliga råd kring vad som krävs, exempelvis kompletterande utbildning.

– Det är viktigt, inte minst när man jobbar med de yngre generationerna som är födda på 1980- och 90-talen, säger Andreas Lavrell.

Utöver tydligt ledarskap erbjuder företaget 850 förmåner för personalen. Det handlar om allt från rabatt på matkassar och resor till ögonlaseroperationer, fertilitetsbehandling för familjer och ett frikostigt friskvårdsprogram som räcker till både gymkort och massage. Dessutom har alla anställda en sjukvårdsförsäkring som ger tillgång till privata vårdgivare utan kö.

– Att slippa vänta på vård, exempelvis en knäoperation, sparar in mycket lidande och ekonomisk skada för en medarbetare, säger Andreas Lavrell, som också anställer lärlingar.

– Jag håller inte med om den gamla devisen ”om man tar in lärlingar så kostar de pengar i två år och sedan byter de företag för att få bättre betalt”. Vi som arbetar i företagen måste ta vara på medarbetarna, satsa och vara engagerade. Det kostar normalt sett ingenting, säger Andreas Lavrell.

VVS-lärling städar på byggarbetsplatser

I tunneln i Henriksdalsberget berättar VVS-montören Marie Alm att hon jobbat i snart sju år på Nytorps rör och trivs jättebra.

– Jag jobbade på annan firma först, men de hade inte kollektivavtal och det krävdes för att bli certifierad montör. Jag fick tips att ringa arbetsledaren Gerry Jennerby på Nytorps rör och han fick in mig på det här jobbet, säger hon.