Logga in

”Vi ser oss som en utmanare på den svenska marknaden”

Publicerad
18 mar 2019, 06:00
| Uppdaterad
26 mar 2021

Solar Sveriges vd Anders Koppel om köpet av Onninen VVS och hur de ska ta nya marknadsandelar.

Läs också:
Solar köper VVS-segmentet av Onninen

Läs också: VS-företagen är sämst i sektorn
Industrifakta: Lönsamheten kan förbättras genom aktiva val

El- och VVS-grossisten Solar Sverige tar över Onninens VVS-verksamhet i Sverige. I affären ingår tolv Onninen Express-butiker och ett 80-tal medarbetare.

Solar etablerade VVS-verksamhet i Sverige genom köpet av Alvesta VVS-Material 2007.

– Nu dök den här möjligheten upp och blir ett naturligt steg för oss för att få en större VVS-organisation i Sverige, säger Solar Sveriges vd Anders Koppel.

– Vi vill utveckla den förvärvade verksamheten och skapa en lönsam tillväxt framöver. Det finns stora möjligheter till det när vi får chansen att erbjuda de nya kunderna vårt serviceutbud där våra styrkor är logistiklösningar och digitala tjänster.

Onninens svenska VVS-verksamhet omsatte 70 miljoner euro 2018, uppger säljaren Kesko. Där ingår dock de sex butiker som stängdes under första halvåret 2018. Den danska Solarkoncernen värderar den förvärvade verksamheten till motsvarande drygt 550 miljoner svenska kronor i sitt pressmeddelande.

Solar tar nu över 12 av 13 kvarvarande Onninen Express-butiker. Onninens butik i Karlstad ingår inte i affären. Karlstadsbutiken öppnade sommaren 2018 i samma lokaler som byggvaruhuset K-rauta.

Solar har i dag 30 butiker varav 16 har VVS-sortiment.

Stockholm, Göteborg, Örebro och Växjö är orterna där både Solar och Onninen har VVS-sortiment i dag.

– Vi kommer att se över vårt framtida butiksnät efter att förvärvet har blivit godkänt av konkurrensmyndigheterna, säger Anders Koppel.

Solar Sverige omsatte förra året cirka 3,3 miljarder kronor. Anders Koppel vill inte uppge hur stor andel av omsättningen som är el respektive VVS.

Vi har inte lika många butiker som de största grossisterna. I stället försöker vi hjälpa våra kunder att bli mer effektiva.

Hur ser expansionsplanerna ut för den svenska VVS-verksamheten?
– Vi vill skapa en organisk tillväxt framöver och ser oss som en utmanare på den svenska marknaden där vårt erbjudande skiljer sig från konkurrenternas. Vi har inte lika många butiker som de största grossisterna. I stället försöker vi hjälpa våra kunder att bli mer effektiva. Vi använder våra butiker som lager för att skicka ut materialet till kunderna, säger Anders Koppel och nämner som exempel tjänsten Fastbox.

Fastbox innebär att kunden kan få sitt el- eller VVS-material levererat inom en timme och erbjuds i dag på 14 orter.

En annan logistiktjänst är nattleverans där materialet levereras senast klockan 7 på morgonen om det har beställts före klockan 18 dagen innan. Nattleverans erbjuds i grova drag till orter söder om Gävle.

De tolv Onninenbutiker som Solar tar över är Göteborg Mölndal, Halmstad​, Kristianstad, Linköping, Stockholm Hägersten, Stockholm Johanneshov, Stockholm Kista, Sundsvall, Umeå, Västerås, Växjö och Örebro.

Solar har i dag butiker med VVS-sortiment i Uppsala, Stockholm, Örebro, Karlstad, Norrköping, Falköping, Jönköping, Borås, Göteborg, Växjö, Helsingborg, Karlshamn och Malmö.

Finska Onninen lämnar därmed den svenska VVS-marknaden efter 24 år. Företaget etablerade sig i Sverige 1995 genom att förvärva VVS-grossisten Hollingworth. 

Läs också: Uppstickarkedjan har Solar som delägare
Så hjälper de småföretagen att konkurrera med jättarna

Prokyl köptes tre år senare och därmed tog Onninen även steget in på den svenska kylmarknaden. Nästa större expansion i Sverige skedde år 2000 då Onninen övertog Elef, ett grossistföretag för elnäts- och energimarknaden.