Logga in

”Jag vågar inte ha kvar något av värde på byggarbetsplatser längre”

Publicerad
20 jun 2019, 05:59

Inte ens de låsta containrarna får vara ifred. VVS-montören Oscar Stenström hittar nya säkerhetsåtgärder för att inte företagets grejer ska bli stulna.

Statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, visar att antalet anmälda stölder på byggarbetsplatser har ökat kraftigt, från närmare 3 500 år 2013 till drygt 5 500 förra året.

Så ska polisen stoppa byggstölderna

Oscar Stenström.

– Det är inte roligt att man inte får ha sina grejer ifred, säger Oscar Stenström, vars pappa Claes Stenström är delägare i APS. Oscar Stenström har numera järnkoll över firmabilen och ser sig om en extra gång när han är först på plats på bygget.

Detta gäller i allra högsta grad VVS-företag, vars verktyg och maskiner har blivit hett stöldgods.

Göteborgsföretaget APS Drift & Underhåll har haft inbrott otaliga gånger de senaste åren på olika byggarbetsplatser.

Stölder på byggarbetsplatser ökar – installatörer drabbas hårt

Många drabbas av de ökande stölderna från byggarbetsplatserna – och VVS-företag är extra brottsutsatta.

Projekt Slakthuset ska bli en mekanisk verkstad för SKF Motion Technologies och bygget ska vara klart lagom till midsommar, så det är bråttom.

Varje inbrott sinkar projektet, eftersom det dröjer 1–2 dagar innan företagen hunnit köpa nya verktyg och maskiner.

Ett puckklås är ett måste på äldre hantverkarbilar. Foto: Sören Håkanlind

”Det är klart man blir förbannad”

Vi går till skåpbilarna som står parkerade bredvid containern. De flesta har förstärkt bakdörrarna med ett pucklås för att skydda sig mot det absolut vanligaste tjuvtricket när det gäller hantverkarbilar.

I princip är det bara att trycka på en knapp på instrumentbrädan för att öppna bakdörrarna.

På senare årsmodeller är det dock inte möjligt att göra så här.

Samma dag som vi träffar Oscar Stenström har APS haft inbrott på en byggarbetsplats i en annan del av Göteborg. Två veckor tidigare stals alla verktyg och maskiner här på Slakthusetområdet – utom svetsen och kopparrören.

Oscar Stenström ägnar numera en timme om dagen åt att lasta in och lasta ur verktyg och maskiner ur sin firmabil för att slippa inbrott.

– Jag vågar inte ha kvar något av värde på byggarbetsplatser längre, inte ens i låsta containrar, förklarar han och har hittills klarat sig undan inbrott i bilen.

Trots det tröttsamma jobbet med att släpa in och släpa ut grejer ur bilen tycker Oscar Stenström att han hittat den enda brottsförebyggande metoden som verkligen fungerar.

”Vi kan köpa maskiner för 100 000 kronor och får ut 10 000 kronor på försäkringen, efter att de stulits. Enligt försäkringsbolaget är en maskin värd häften av inköpspriset under första året, därefter ingenting.”

VVS-montören Oscar Stenström.

Huvuddelen av stölderna begås av internationella brottssyndikat

Vid den senaste stölden stals bland annat en stor pressmaskin med backar till ett värde av 25 000 kronor. Men APS får troligen inte ut mycket för den från försäkringsbolaget, eftersom maskinen köptes in för över ett år sen.

– Vi kan köpa maskiner för 100 000 kronor och får ut 10 000 kronor på försäkringen, efter att de stulits. Enligt försäkringsbolaget är en maskin värd häften av inköpspriset under första året, därefter ingenting, konstaterar Oscar Stenström, som nu har hyrt en pressmaskin.

Han kollar ibland på köp- och säljsidan Blocket för att se om stöldgods från APS finns till försäljning där, men har aldrig hittat företagets stulna verktyg. Dessutom märker APS sina dyrbarare verktyg och maskiner med företagsnamnet.

– Men jag tror att grejerna försvinner utomlands. Det är ju riskfritt att köra stöldgods över gränsen, eftersom tullarna och polisen inte får göra något.

”Man ska inte riskera att få bilen vandaliserad i miljonprogramsområden”

Varken lås eller larm verkar hjälpa mot tjuvarna.

APS har drabbats av otaliga stölder på byggarbetsplatser och i servicebilar de senaste åren. Det expansiva VVS-företaget i väst har en omsättning på närmare 140 miljoner kronor och över 80 anställda och nyligen tog företaget hem ett fyraårigt ramavtal för driften av bland annat Ullevi och Scandinavium.

Men framgångarna verkar också ha en baksida, även kriminella verkar ha koll på vilka företag som går bra och där det kan finnas dyra maskiner att hämta.

– En vän till mig, som också jobbar i byggbranschen, var med om att ta en tjuv på bar gärning. Han låste in tjuven i en container och ringde polisen. Men efter fem timmar kom den här killen tillbaka för att hämta sin moped som han ställt vid byggarbetsplatsen. Han var utsläppt efter fem timmar! Man blir så förbannad, utropar Oscar Stenström och höjer rösten för första gången.

Vad tycker du att man ska göra åt stölderna på byggarbetsplatser?

– De kan ju börja med att ge tull och polis möjlighet att kontrollera och beslagta stöldgods som är på väg ut ur landet. Sen tycker jag inte att polisen ska släppa tjuvar direkt som tagits på bar gärning.