Logga in

Rusch för rörmokare när elen kommer tillbaka

Publicerad
21 jan 2019, 13:07

“Många tömmer inte vattnet i sina stugor och de förstår inte vad det kan ställa till med.” Det säger Niklas Ragnarsson på NM Rörservice i Norrtälje.

Tiotusentals hushåll i Roslagen blev strömlösa när stormen Alfrida drog in natten till den 2 januari. Förutom skogshuggare har även VVS-montörer hjälpt dem som drabbats av Alfrida. 

Ång-Janne fixar proppen

– Vi har hjälpt strömlösa villaägare och fritidshusägare att tömma ut deras vattensystem och bistå med värme. Dessutom har vi anslutit portabla elverk, säger Niklas Ragnarsson, vd på Bad & Värme-medlemsföretaget NM Rörservice i Norrtälje. 

NM Rör har i snart två veckor fått rycka ut till strömlösa personer runt om i Roslagen, men när strömmen kommer tillbaka väntas den stora ruschen för Roslagens rörmokare. 

– Ledningarna har frusit sönder i hus som stått länge utan uppvärmning och när isen tinar blir det vattenskador. Många tömmer inte vattnet i sina stugor och de förstår inte vad det kan ställa till med, förklarar Niklas Ragnarsson. 

Risk för vattenskador när kylan släpper

Organisationen Säker Vatten varnar för att det är risk för nya vattenskador när frusna rör repareras fel. 

Fredrik Runius, Säker Vatten

– Förlägger man rören på fel ställe så kan de frysa, exempelvis om de är installerade i ytterväggar eller i krypgrunder. Det är viktigt att stänga av vattnet och tappa ur systemet när man lämnar sitt sommarhus inför vintern, säger Fredrik Runius, teknikansvarig på Säker Vatten, som själv bor på Rådmansö i Roslagen och varit utan el i åtta dygn. 

– Vi klarade oss tack vare braskaminer och ett elverk. Med det kunde vi ladda familjens mobiler, värma vatten och laga mat. Men telenätet låg också nere och bredbandet ska vi inte få tillbaka förrän i april. 

Mer tinartips i kylan

VVS-installationer är elberoende och därmed sårbara vid strömavbrott. När värmepumpen inte går längre så försvinner värmen och när vattenpumpen slutar fungera då har man inte längre rinnande vatten och det går inte heller att spola i WC:n. 

– Man får mycket att tänka på när naturkatastrofer inträffar. Samhället är väldigt sårbart och vi borde samla ihop oss och ta reda på vad vi som installatörer, både på el- och VVS-sidan, kan göra för att underlätta vid sådana här kriser, menar Fredrik Runius och föreslår att installationsbranschen och MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap möts för att diskutera hur man kan förbereda husets installationer om krisen kommer.