Manschett duschsäkrar fördelarskåp
I små badrum kan det vara omöjligt att placera fördelningsskåp utan att bryta mot branschregler. Nu finns ett skåp med typgodkänd anslutning till de flesta tätskikt.
Hittills har det inte funnits någon bra lösning för vattenutsatta fördelarskåp. Om skåpet sitter inom en meter från plats för dusch eller bad, inom den så kallade våtzon 1, krävs det att skåpet tätar mot väggens tätskikt.
Det är Säker Vatten, Byggkeramikrådet, BKR, och Golvbranschens Våtrumskontroll, GVK, ense om. Problemet är att, trots branschgemensamma ansträngningar, ännu inte finns någon universallösning.
VVS-skador från produktion kostar miljarder – orsakerna kända
Tillverkaren Roth har tagit fram ett fördelarskåp som ska klara vattenbegjutning. En limmad manschett ansluts mot väggens tätskikt.
– När Säker Vatten släppte de senaste branschreglerna öppnade de för möjligheten att ha fördelarskåp i våtzon 1. Successivt har beställare förstått hur det går att göra, då har installatörer och konsulter börjat fråga om våra skåp är godkända för våtzon 1, säger Joakim Rydholm, produktchef på Roth Sverige.
Han menar att branschen inte riktigt var redo för lösningen och det har saknats produkter för konstruktioner som är färdigprojekterade.
Utvecklingen av Roths nya fördelarskåp med tillhörande manschett har gått relativt snabbt. Under Nordbygg 2018 knöt Joakim Rydholm kontakt med I-Drain.
I-Drain har sedan tidigare en liknande lösning med limmad manschett på golvbrunnar.
– Går det att få det tätt på en golvbrunn, som är så mycket mer utsatt än ett fördelarskåp utanför duschen, så förstod jag att det skulle fungera. Och I-Drains limningsmetod fungerar bra på våra skåp som är av ABS-plast, säger Joakim Rydholm.
– Men det är inte bara att limma på och börja sälja. Det ska testas och typgodkännas, sedan behövs en monteringsanvisning för varje enskilt tätskiktssystem.
Manschetten är testad och godkänd med 16 olika folietätskiktssystem vilket ska motsvara 80 procent av foliesystemen på svenska marknaden.
Säker Vatten, BKR och GVK har ett pågående projekt för att ta fram lösningar som fungerar i våtzon 1. Roths produkt ska inte ses som konkurrerande, menar Joakim Rydholm.
Det är en prefablösning för badrum där det inte är möjligt att placera fördelarskåpet på annat sätt, exempelvis i taket eller vänt mot ett annat rum.
– Precis som andra områden inom prefab är denna lösningen mer tidseffektiv och säker jämfört med att samma moment som görs på en byggarbetsplats. Där kan väder, vind och en hel del andra faktorer påverka resultatet, säger Joakim Rydholm.
Folkfinansierad innovation sparar mängder av vatten
Skåp och manschett är testad hos Rise i förhållanden som ska motsvara 25 års verklig drift.
Sammanfogning av detaljerna görs i fabriksmiljö med kontroll av temperaturer, damm, tryck, densitet på lim och övrigt som påverkar resultatet, uppger Roth, som lämnar tio års garanti på limningen.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen