”Attityderna är onödigt hårda”
Hon har mött sexism och jargong – men jobbet har också gett mycket glädje. Nu prisas en kvinnlig hantverkare i en mansdominerad värld.
Plåtslagaren Mathilda Klinger Danielsson får årets Isabellestipendium som delas ut i dag på Hem, villa- och bostadsrättsmässan i Älvsjö söder om Stockholm.
Hon tilldelas stipendiet för att hon är en inspirerande representant för en av de allra mest mansdominerade yrkeskårerna.
Mathilda Klinger Danielsson är jätteglad för utmärkelsen, men tycker samtidigt att det viktigaste inte är att just hon får priset.
Läs mer: ”Jag måste säga ifrån”
Det som har betydelse är andra unga kvinnor får se att det kan gå bra att bli framgångsrik inom plåtslagaryrket.
– Det är viktigt att branschen inte missar dolda förmågor, utan bejakar de kvinnor som väljer hantverksyrken. Ju fler kvinnor som söker sig till branschen desto mer minskar tabun kring olika sysselsättningar, säger Mathilda Klinger Danielsson.
Personligen har hon mestadels positiva erfarenheter av plåtslagarbranschen, där hon jobbat sedan 2013 på två olika arbetsplatser. Det som får upp henne på morgonen är kollegorna och att det är roligt på jobbet.
Läs mer: ”Arbetsgivarna måste börja agera”
Trots det har hon inte helt undgått att möta en del grov jargong.
– Det kändes ovant i vissa stunder, särskilt när jag var ny i yrket, att möta jargong med sexistiska anspelningar. Det handlade mest om kommentarer/skoj som kunde uppfattas som kränkande, men inte värre än att jag kunde skicka tillbaka bollen, säger Mathilda Klinger Danielsson.
Hon är övertygad om att fler kvinnor och människor med olika bakgrund på arbetsplatserna skulle vara till fördel för alla.
– I väldigt homogena branscher märker man ofta att något är ur balans och människor har attityder mot varandra som är onödigt hårda. Det kan till exempel vara svårt att erkänna att ett arbetsmoment är för tungt för kroppen, säger Mathilda Klinger Danielsson, som är 28 år.
Läs mer: Isabellestipendiet till installatör
Det är vanligt att just plåtslagare blir utslitna långt före pensionsåldern. För Mathilda Klinger Danielssons egen del har yrket blivit ett lyft jämfört med det hon arbetade med tidigare.
Innan hon omskolade sig till plåtslagare arbetade hon i flera år som okvalificerad undersköterska i äldrevården. Hon har också jobbat inom förskolan.
– Vid 23 års ålder kände jag mig fattig och hade ont i ryggen. Efter att ha sett ett TV-inslag om plåtslagare bestämde jag mig för att satsa på en yrkesutbildning, säger Mathilda Klinger Danielsson.
Hon är väldigt nöjd med yrkesvalet som innebär väsentligt högre lön, stor frihet under eget ansvar, mycket arbete utomhus och möjlighet till utlopp för det estetiska sinnet.
Att vara ensam kvinna i en grupp av män har också varit positivt och utvecklande.
– Jag upplever att män är mer skojfriska på jobbet. I början genomgick jag ett stålbad då jag fick höra att jag var ologisk och tankspridd. Att tänka logiskt är viktigt i det här yrket, så det har varit en viktig lärdom för mig, säger Mathilda Klinger Danielsson.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen