Skållhett vatten sprutade ut över vardagsrumsgolvet
I samband med ett stambyte sprang ett dolt, tryckutsatt VVC-rör läck i en bostadsrätt i Stockholm. Läckan skadade inte bara lägenheten, utan blev också starten på en rättstvist.
Det var våren 2015 som vattenskadan inträffade i en lägenhet.
Hallgolvet fylldes snabbt med vatten och skållhett vatten flödade ut över golven i vardagsrum och sovrum i 60-talshuset i Stockholm.
Bostadsrättshavarna anmälde skadan direkt både till sitt försäkringsbolag och till bostadsrättsföreningen.
Läs mer: Därför fick stambytet göras om
– Arbetena utlovades vara klara i mitten av februari 2016. När arbetena drog ut på tiden stod vi utan boende från mitten av mars 2016. Eftersom vi aldrig fick ett nytt färdigställandedatum kunde vi inte heller söka evakueringsboende. Vi bedömde att det kanske inte var så lång tid kvar innan lägenheten var klar, så därför flyttade vi tillfälligt till vårt sitt sommarställe i Värmland, säger en av bostadsrättshavarna.
Det skulle dröja ytterligare drygt ett år innan de kunde flytta hem igen, den första juli 2017.
Bostadsrättshavarna stämde bostadsrättsföreningen inför Stockholms tingsrätt på drygt 408 000 kronor, bland annat för ersättningar för reparationer av den vattenskadade lägenheten.
– Enligt bostadsrättslagen och bostadsrättsföreningens stadgar är det föreningen som ansvarar för dolda tryckutsatta varmvattenledningar. Föreningen har, enligt domen, inte ens undersökt orsaken till vattenläckan, som har med stambytesentreprenaden att göra, förklarar den ene av bostadsrättshavarna och berättar att det finns fler vattenskador som uppstått strax efter stambytesentreprenaden i bostadsrättsföreningen.
Läs mer: Striden om stammarna
Men bostadsrättshavarna förlorade rättsprocessen och blir nu i stället tvungna att betala 300 000 kronor för föreningens rättegångskostnader.
Enligt tingsrätten har bostadsrättsföreningen inte medgett att den varit vållande i samband med vattenskadan eller till någon ekonomisk skada för bostadsrättshavarna.
Tingsrätten anser att det har uppstått ”hinder och men i nyttjanderätten”, men att det inte orsakats genom föreningens vållande. Det innebär att bostadsrättshavarna inte har rätt till skadestånd från föreningen, eftersom det inte var föreningens fel.
Läs mer: Det nya huset var fullt med fel
Det har varit ett par andra vattenläckor i föreningen efter stambytet av totalt över 160 lägenheter.
Men det har inte genomförts någon teknisk undersökning av skadeorsaken i den aktuella lägenheten. Varför?
– Vattenskadorna inträffade efter stambytet eller i direkt anslutning till stambytet. Men skadeorsaken blev aldrig fullt utredd, entreprenören Byggpartner tog dock på sig ansvaret, säger Mats Govenius, ordförande i Bostadsrättsföreningen Wivallius, till VVS-Forum.
VVS-Forum har sökt entreprenören Byggpartner vid upprepade tillfällen för en kommentar, men utan resultat.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen