Krönika
Det är Säker Vattens största utmaning
Thomas Helmerson, som lämnade vd-posten för Säker Vatten vid halvårsskiftet, om vad som krävs för lyckade byggprojekt.
Trots att pensionsåldern inte är nådd väljer Thomas Helmerson att efter närmare 13 år lämna över Säker Vattens roder. Bakom beslutet, som fått mogna en tid, ligger främst privata skäl.
Men det blir inget tvärt avslut. Thomas Helmerson kommer att jobba kvar i mindre omfattning 1,5 år till och den möjligheten var också en av anledningarna till att han väljer att lämna över.
Hur känns det?
– Jag har nog inte förstått det riktigt ännu. Nu går jag på semester och skjuter upp beslutet att känna efter. Men vi bestämde det redan förra sommaren så det har funnits ganska lång tid att acklimatisera sig till tanken.
Vad är du mest nöjd med under din tid som vd?
– Jag har varit med i organisationen sedan 1991 och lyft den ena och andra frågan. Men jag har aldrig varit med om att få så mycket gensvar från företagen som det blev för Säker Vatten. Efter åtta år med branschreglerna svängde företagens attityd. Många hade visserligen förstått det innan, men då förstod den stora massan att de hade nytta av reglerna. Då fick jag en kick, nu har vi lyckats med någonting.
Läs mer: Ny portal ger vägledning
Hur ser framtidens utmaningar ut för Säker Vatten?
– Samordning är den största utmaningen, inte bara för Säker Vatten, utan för hela byggbranschen. Säker Vatten bör fortsätta dra samordningstanken och få med de andra yrkesgrupperna på banan. Det är ett lag som bygger hus eller renoverar och som måste gå i takt och hjälpa varandra – inte stjälpa varandra. Det sker på många ställen och då blir det lyckade projekt. På andra ställen är det hets, pengar och inte samma laganda i gänget, och då stjälper det.
– Vi måste även ta hand om all utländsk arbetskraft och få dem på samma spår. Det är annorlunda byggnation i länderna runt oss. Vi måste visa hur vi bygger i Sverige, det gäller alla, inte enbart Säker Vatten.
Vilka råd ger du till din efterträdare, Stefan Rex?
– Att fortsätta vara lyhörd för tankarna som styr oss runtomkring, fortsätta med samordningen och vara utåtriktad till andra branscher. Fortsätt entusiasmera VVS-företagen att Säker Vatten är något bra för deras del. Det är ju inte vi som äger systemet, det gör VVS-branschen och det är till för den. Ta också hand om personalen – den är jätteviktig.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen