Annie Lööf (C) vill höja ersättningen till företag som anställer lärlingar och basera lärlingslönen på studiemedel. VVS-Forums granskning visar dock att var tredje VVS-student inte ens får någon lärlingsplats.
Centerpartiet vill satsa 100 miljoner kronor på att höja ersättningen till arbetsplatser som anställer lärlingar.
Det framkom i dag när Centern presenterade sin skuggbudget.
Läs mer: Den ljusnande framtid är svår
Det finns omkring 10 000 gymnasielärlingar runtom i landet i dag, men det är bara 200 av dem som är anställda lärlingar.
Det vill Annie Lööf ändra på.
– Det finns en enorm potential att öka antalet lärlingar. Titta bara på Tyskland, där man verkligen arbetat med anställda företagslärlingar, sa Annie Lööf på en presskonferens.
– Vi femdubblar ersättningen till företagen för att anställa gymnasielärlingar och inför en rätt för företag att anställa på gymnasial lärlingsanställning med en timlön motsvarande fullt studiemedel, förklarade hon.
Läs mer: De har lediga jobb – men hittar inte folk
En elev som går på gymnasial lärlingsutbildning på gymnasiet går mer än hälften av utbildningen på en eller flera arbetsplatser.
Enligt Annie Lööf skulle fullt studiemedel (både studiebidrag och studielån) motsvara 5 600 kronor i månaden.
Det är ungefär hälften av lägsta startlönen för lärlingar enligt gällande kollektivavtal.
Läs mer: ”Det ger konsekvenser för byggandet”
Samtidigt visar VVS-Forums sammanställning av det preliminära ansökningsresultatet till yrkesgymnasiet att antalet sökande till VVS- och fastighetsprogrammet är rekordlågt.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen