”ROT-sänkningen har inte gett fler svartjobb”
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) tror inte att sänkningen av ROT-avdraget lett till fler svartjobb.
– Nej, det tror jag inte. Men den grå arbetsmarknaden är inte längre grå, den är becksvart, säger hon i en intervju med VVS-Forum.
Tvärtemot Ola Månsson, tillträdande vd på Installatörsföretagen, och många andra i installationsbranschen, tror inte Ylva Johansson att sänkningen av ROT-avdraget från 50 till 30 procent har lett till ett ökat antal svartjobb.
”Drabbar installationsbranschen mycket hårt”
– Nej, det tror jag inte, säger hon.
VVS-Forum har nyligen skrivit om att utbetalningarna för ROT-avdrag minskade med 80 procent under januari–augusti 2017, jämfört med samma period 2015, när avdraget var 50 procent.
Så mycket minskar ROT-avdragen
80 000 färre företag utförde ROT-arbeten januari–augusti 2017 jämfört med motsvarande period 2015.
Allt enligt Skatteverkets statistik.
Men Ylva Johansson har en bestämd uppfattning om att ROT-avdragets storlek inte har någon påverkan på svartjobben.
Nyligen var hon ute med Arbetsmiljöverket och besökte byggarbetsplatser med svartjobbare.
Arbetsmarknadsministern låter lite omskakad när hon berättar vad hon möttes av i villaområden utanför Stockholm, där polska och ukrainsk registreringsskyltar är vanliga på hantverkarbilarna.
– Det är inte längre en grå arbetsmarknad, utan en becksvart och det är inte bara är en lag som det bryts mot, utan överträderlse görs av en mängd lagar och regler, säger hon och tillägger:
– Det handlar om en usel och ofta farlig arbetsmiljö, om företaget som inte betalar skatt och personer som saknar uppehållstillstånd. Därför är det viktigt att gränspolisen och Skatteverket är med vid inspektionerna, säger arbetsmarknadsministern och syftar på en ny form av myndighetssamverkan för att komma åt svartjobb, skattefusk och människohandel.
Skatteverket överger mjuk linje
Sammanlagt 13 myndigheter ingår i gruppen och det finns fem särskilda team runt om i landet som åker ut och gör tillslag på fuskmisstänkta arbetsplatser, som till stor del utgörs av byggarbetsplatser.
I höstbudgeten finns 18 miljoner kronor avsatta till Arbetsmiljöverket ”för att stärka arbetet mot osund konkurrens”.
Sen tidigare, som VVS-Forum har skrivit om, har regeringen även genomfört andra åtgärder mot fusket, däribland krav på personalliggare på byggen och mer resurser till Skatteverket.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen