Nätverk mot sexuella trakasserier på gång i installationsbranschen
”Vi har i kontakt med Installatörsföretagen begärt ett nätverk med våra branschkollegor för att kunna lyfta frågan på en strategisk nivå”, skriver Paolo Björkman, HR-direktör på Caverion i ett mail till VVS-Forum.
Kampanjen #MeToo, som synliggör sexuella trakasserier och övergrepp, har även fått effekter inom bygg- och installationssektorn.
”Arbetsgivarna måste börja agera”
I torsdags skrev sex kvinnor i bygg- och VVS-branschen i ett upprop att de alla blivit utsatta för sexuella trakasserier på sina arbetsplatser och att arbetsgivare måste ta sitt ansvar mot sexuella trakasserier på arbetsplatser.
”Vi har nolltolerans mot sexuella trakasserier”
– Det är helt oacceptabelt med sexuella trakasserier på Bravida, sa Mattias Johansson, vd och koncernchef på Bravida, i en intervju med VVS-Forum dagen därpå.
Nu har Caverion tagit initiativ till ett nätverk för att lyfta #MeToo-frågor inom installationsbranschen.
”Vi har i kontakt med Installatörsföretagen begärt ett nätverk med våra branschkollegor för att kunna lyfta frågan på en strategisk nivå. Vi ser fram emot ett möte på vårt kontor i Lindhagen inom en snar framtid”, skriver Paolo Björkman, HR-direktör på Caverion, i ett mail till VVS-Forum.
Isabellestipendiet till installatör
Cirka 260 kvinnor är anställda på Caverion som, redan innan #Metoo-kampanjen dragit igång, haft ett uppmärksammat fall av sexuella trakasserier på en byggarbetsplats.
En av företagets anställda, elektrikern Karolina Dahl, fick nog av klottret på byggarbetsplatsens toalettväggar och la ut det på Facebook. Nyligen belönades hon med Isabellestipendiet för sitt mod att reagera.
”Som en föraning upprördes vi i somras av att en av våra medarbetare utsatts för sexistiska kränkningar på sin arbetsplats – ett stort bygge med många aktörer. Vi som ledningsgrupp skakades om rejält och för oss var det viktigt att tydligt markera att vi värnar om alla våra medarbetare”, skriver Paolo Björkman och tillägger att Caverion ”landat i följande punkter”:
- Vårt ansvar som arbetsgivare och stor aktör i branschen är avgörande för att säkerställa trygga och inkluderande arbetsplatser. I detta sammanhang är vår uppgift att stävja och förebygga kränkningar, hur de än visar sig.
- Att företaget uppmärksammar och agerar mot kränkningar är en arbetsmiljöfråga. Vi måste bli bättre på att följa upp inte bara den fysiska, utan även den psykosociala arbetsmiljön.
- Vi vill uppmuntra alla som verkar inom vår bransch att lyfta problem när de uppkommer så att de kan hanteras och förebyggas. Vi är övertygade om att de som hanterar dessa frågor kraftfullt har framtiden med sig och kommer må bra i en trygg kultur.
”Installationsbranschen har ansvaret för att attrahera kvinnor och nyanlända”
Dessutom har Caverion ”en likabehandlingsplan som nu ytterligare förtydligas med aktiviteter och mål för 2018, ämnet är även en del i vår arbetsmiljöutbildning”.
”När vi tar detta som ett gemensamt ansvar får vi alla också fullt utrymme att fokusera på det vi söker i vår vardag – kompetens, yrkesstolthet och innovation inom installationsbranschen”, menar Paolo Björkman.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen