Logga in

Hon är VVS-montör – mot alla odds

Publicerad
27 nov 2017, 11:04

Paulina Johansson blev utsatt för ett sexuellt övergrepp som 19-årig VVS-lärling. I dag är hon en av 4 627 kvinnor i byggbranschen som har skrivit under #sista spiken i kistan, en del av #metoo-rörelsen.

Macho-kulturen visade sig redan i gymnasiet, på VVS- och fastighetsprogrammet. Paulina Johansson var ensam tjej och släpptes aldrig in bland killarna som demonstrativt valde ett annat bord än hennes i skolmatsalen. Utfryst och mobbad hittade Paulina Johansson till sist en lärlingsplats.

Nätverk mot sexuella trakasserier på gång i installationsbranschen

– Jag trivdes jättebra till att börja med, men sen hände något fruktansvärt som jag inte kunnat prata om förrän nu, fem år senare.

En arbetskamrat överföll henne och började ta på hennes kropp utanpå och innanför kläderna.

För Paulina Johansson, som i dag är 24 år, är händelsen fortfarande traumatisk och hon träffar fortfarande en psykolog regelbundet.

Det var först sen hon blev projektanställd på Byggnads GävleDala för att driva organisationen Näta, för kvinnor i byggbranschen, som hon börjat berätta om det hon utsattes för.

– Jag blev paralyserad av skräck och vågade inte göra motstånd. Jag tog mig till firmabilen och satt där i fem timmar helt handlingsförlamad. Jag brottades med tanken på att polisanmäla, men jag tog på mig hela skulden själv eftersom jag inte gjort motstånd. Det var först för 1,5 år sen som jag insåg att det som hände inte var mitt fel, förklarar hon och tillägger:

– Det allra viktigaste är att få bort machokulturen – den är helt förödande för VVS-branschen.

Isabellestipendiet till installatör

Så här lyder en del uppropet från kvinnorna i byggbranschen:

”Trots olika könsfördelning inom våra olika yrken vittnar underskrifterna om ett ohållbart arbetsklimat på olika nivåer men inom hela branschen. Det är kollegor som tar sig friheter, skämt som skapar rädsla, svårigheter för kvinnor att avancera och arbetsgivare som inte tar ansvar. Några av oss är så pass vana att vi slutat rygga tillbaka. Några av oss undrar om branschen verkligen är något för dem. Och ytterligare några har kämpat, men till slut lämnat branschen. Med #sistaspikenikistan väcker vi kampen och hoppas att sista spiken en dag ligger i vår hand.

Vi hoppas att våra manliga kollegor och arbetsgivare tar till sig av våra berättelser. Vi kräver med detta upprop att ni öppnar era ögon, höjer era röster och arbetar för ett hållbart arbetsklimat. För oss och för er. Vi finns och vi har fått nog – vi vill sätta sista spiken i kistan.”

Arbetsgivarna måste börja agera

Arbetsgivar- och branschorganisationen Installatörsföretagen (IN) skriver i ett pressmeddelande att man tillsammans med sina fackliga motparter har ett ansvar för att utbilda, informera, försöka påverka värderingar, attityder och beteenden hos framförallt arbetsgivarna.

– Förutom att det är förkastligt att kvinnor i branschen och samhället i stort behandlas på detta sätt är det otroligt negativt för branschens anseende och rykte hos våra kunder, men framförallt hos ungdomar och andra som vi vill ska börja jobba hos oss. Vi har ett stort kompetensförsörjningsproblem och vi måste skapa en bransch som alla är intresserade av och känner sig välkommen till, säger Ola Månsson, vd på IN.

– Att branschen inte är jämställd är ingen nyhet.  Än så länge är det bara ett par procent av de anställda yrkesarbetarna i branschen – bland annat elektriker och rörmontörer – som är kvinnor och det är något vi vill förändra. I den senaste avtalsrörelsen kom vi överens med våra fackliga motparter att tillsammans arbeta för jämställdhet och mångfald i branschen. Branschens är helt beroende av att vi lyckas, menar Ola Månsson. 

För en månad sen publicerade Nätas styrgrupp, däribland Paulina Johansson, en debattartikel om sexism på arbetsplatser med en uppmaning till arbetsgivarna att agera.

”Företagen måste bland annat göra en likabehandlingsplan som de följer upp årligen, utbilda ALLA anställda i jämställdhet och likabehandling och införa en nolltolerans mot sexism och andra förminskande kommentarer”, skrev kvinnorna i debattartikeln.