Logga in

Värsta svenska fettproppen

Publicerad
10 nov 2017, 06:00

Även Sverige har problem med fettansamlingar som proppar igen avloppsledningar. En av de största vägde nästan tre ton. Se filmen!

Nyligen togs en enorm fettpropp bort under London-stadsdelen Whitechapel.

En så stor fettklump har vi inte drabbats av ännu i Sverige. Men även i vårt land får VA-ingenjörer då och då tampas med stora fettansamlingar i avloppsnäten.

Gigantiskt fettberg besegrat

Den mest kända är en fettklump under Mariatorget i Stockholm som upptäcktes vid en restaurang 2002 och som vägde nära tre ton.

Även Solna har drabbats av groteska fettproppar i avloppstunnlarna, bland annat en som beskrevs som ”stor som en bil”.

En annan jätteklump orsakade för ett par år sedan stopp i avloppet under Lunda industriområde i Spånga.

Ralph Hedenström, Stockholm Vatten och Avfall

– Då rensade vi en cirka en kilometer lång ledning och det tog tio dagar att få bort fettet, säger Ralph Hedenström, projektledare hos Stockholm Vatten och Avfall.

Han berättar också att problemen med fettansamlingar i avloppsnätet eskalerat i och med restaurang-boomen i städerna. 

Med matavfall i tanken

Sedan 1993 ställer därför Stockholms stad krav på fettavskiljare i all livsmedelsverksamhet.

Det har minskat antalet fettrelaterade stopp avsevärt, från cirka 1 500 om året till runt 30 stopp per år.

Utryckningar för fettspolning i Stockholmsområdet sker numera ungefär två gånger i månaden. 80 procent av alla avloppsstopp beror ändå på fett.

– Det här är ett problem som kommer att vara kvar för alltid, så länge olja ingår i vår matlagning, säger Ralph Hedenström.

Fettavskiljare hindrar stopp i avlopp

Utöver fettavskiljare i restauranger, bagerier, skolor, sjukhus och gatukök finns krav på insamling av frityrolja. Det insamlade fettet återvinns i så hög grad som möjligt.

Frityroljan används till biodieseltillverkning och fett från fettavskiljare, som ofta är blandat med matavfall, används till biogasproduktion.

– Det är också viktigt att privatpersoner tänker på att inte hälla ut fett och olja i avloppet. När fettet kyls ner bildas klumparna som även kan drabba hushåll lokalt, genom källaröversvämningar till exempel, säger Ralph Hedenström.

Rekommendationen är att torka bort fettet ur grytor och stekpannor innan de diskas. Olja från exempelvis fritöser kan hällas i tomma mjölkkartonger och sedan slängas i hushållssoporna. Stora mängder matolja kan i vissa kommuner lämnas till återvinningsstationer.