Logga in

”Våra skolor är inte undermåliga”

Publicerad
22 maj 2017, 12:04

Två friskolekoncerner, Praktiska och Yrkesgymnasiet, slår nu tillbaka kritiken om stor personalomsättning och låg kvalitet på yrkesskolor.

Nyligen publicerade VVS-Forum en kartläggning över tomma utbildningsplatser på VVS- och fastighetsprogrammet (VF) samt på El och energiprogrammet (EE). I artikeln riktade Installatörsföretagens expert på yrkesutbildning, Pär Lundström, skarp kritik mot de två rikstäckande friskolorna Praktiska och Yrkesgymnasiet.

I dagsläget står omkring varannan utbildningsplats tom på VF-programmet och EE-programmet på Praktiska och Yrkesgymnasiet i landets storstadsregioner. Allt enligt preliminär statistik från Gymnasieantagningen.

Läs om kartläggningen här.

– Problemen för till exempel Praktiska och Yrkesgymnasiet beror ofta på bristfällig utrustning och hög omsättning av lärare samt att ”utbildningen” i hög utsträckning läggs ut på företagen och tid och faciliteter för träning ofta saknas, sa Pär Lundström och tillade att han skulle vilja se en ”mycket skarpare Skolinspektion där dåliga utbildningar, med undermåliga utbildningslokaler, brist på lärare och skolledning tvingas lägga ner”.

Det här har upprört de två utpekade friskorna, som skrivit varsitt mejl till VVS-Forum.

”Yrkesgymnasiet arbetar i enlighet med ett riksdagsbeslut om lärlingsutbildning, och inte en ’affärsidé att tjäna pengar genom att lägga ut utbildning hos någon annan’. Det är anmärkningsvärt att en ’expert’ på yrkesutbildning visar på en föråldrad syn över hur kunskap ska förmedlas, men också att man belastar Yrkesgymnasiet som enskild utbildare för GY11-reformen där staten beslutade om lärlingsutbildning”, menar Niklas Westman, informationsansvarig på Thorengrupperna som äger Yrkesgymnasiet.

Niklas Westman, Thoréngrupperna/Yrkesgymnasiet

Han tillägger:

”Vare sig lokaler eller utrustning är undermåliga, tvärtom arbetar våra elever med det allra nyaste och senaste i branschen då deras utbildning består i mer än halva utbildningstiden ute hos Sveriges fantastiska företagare. Flertalet av våra skolor är dessutom branschrekommenderade av VVS-branschens yrkesnämnd (VVS-YN)”, påpekar Niklas Westman och menar att variationen av utbildning är ett måste. Vi är också mycket stolta över att så många av våra elever blir anställda efter examen.

”Vi lärare på skolan har varit anställda länge och känner en stolthet i den utbildning vi bedriver.”

Mathias Svensson, legitimierad VVS-lärare och bitträdande rektor på Praktiska Gymnasiet i Bromma, Stockholm.

Christine Ripås är rektor för Praktiska Gymnasiet i Bromma-Liljeholmen. Hon påpekar att hennes skola för sjunde året i rad utsetts till Förstklassig skola av VVS-branschens yrkesnämnd (VVS-YN).

”Jag förvånas av Pär Lundströms uttalanden i VVS-Forum. Våra lokaler är fantastiska och samtliga våra elever har goda möjligheter till arbete efter avslutade studier. Uttalanden som generaliserar och framställer friskolor som bristfälliga är tröttsamma när fokus bör vara hur vi kan få fler att intressera sig för yrket”, skriver hon i ett mejl.

Mathias Svensson, legitimerad VVS-lärare och biträdande rektor på Praktiska Gymnasiet i Bromma, är också upprörd över kritiken:

”Vi lärare på skolan har varit anställda länge och känner en stolthet i den utbildning vi bedriver. Givetvis kan och ska vi alltid utveckla utbildningen så mycket som möjligt för att ge de bästa förutsättningarna för de elever som väljer att gå hos oss.”

Tommy Näslund, elevrådsordförande på Praktiska i Bromma-Liljeholmen, skriver så här:

”Efter två år på skolan kan jag konstatera att skolan är intresserad av att ge eleverna bästa möjliga förutsättningar för livet efter skolgången. Det stämmer att skolan lägger en del av APL-praktiken på företagen, men syftet är att eleverna får en ingång till arbetslivet direkt efter skolan. Dessutom blir utbildningen verklighetsförankrad.”

Pär Lundström själv svarar så här på friskolornas kritik:

– Generellt efterlyser jag en kvalitetssäkrad gymnasieutbildning som utgår från examensmålen och där elevens kompetens vid examensdagen möter anställande företags förväntningar, svarar han i ett mail till VVS-Forum.