Hon drabbades av machokulturen
ALMEDALEN. Målaren Natalie Westermark, 27 år, tvingades själv att gå in i en machoroll för att slippa bli utsatt för sexuella trakasserier. Det berättade hon inför en stor publik på Byggnads och Byggchefernas seminarium om en jämställd byggmarknad på Samhällsbyggnadsarenan i Visby.
Fackförbundet Byggnads och organisationen Byggcheferna driver sen i våras kampanjen ”Stoppa machokulturen!”. Syftet är att öka jämställdheten och skapa en attitydförändring i byggbranschen. Den totala andelen kvinnor i byggbranschen är cirka 8 procent.
Natalie Westermark, som arbetat i åtta år som målare, var inbjuden för att berätta in på bara skinnet hur det känns att drabbas av en grabbig, hård och ojämlik kultur på sin arbetsplats.
– Det började redan på praktiken, där jag fick diska eftersom jag var tjej. Jag fick höra att jag inte hade något där att göra, att jag inte dög som målare, sa Natalie Westermark och tillade att det sen bara blev värre när hon kom ut på andra företag.
– Som ung tjej i byggbranschen blir man tafsad på, man får läsa äckligt klotter i hissen som ”den nya målartjejen är snygg, jag har inget emot att stoppa in den”.
På ett av företagen var det arbetsledaren som stod för de sexuella trakasserierna som skedde helt öppet inför arbetskamraterna.
– Han kom med väldigt skamliga förslag och sa saker som jag inte vill återge. Mina arbetskamrater gjorde ingenting under tiden som det här pågick, utan kom efteråt och frågade hur jag mådde. Men jag kände att eftersom de inte agerat när det skedde så hade de godtagit arbetsledarens beteende, menar Natalie Westermark, som själv började spela en machoroll för att klara sig från trakasserierna.
– Jag försökte bli som en av killarna för att platsa in i gänget. Det resulterade i att jag inte var mig själv, att jag tappade bort mig själv. Det har varit en lång resa tillbaka.
I dag arbetar Natalie Westermark på Herwig Måleri i Solna och trivs mycket bra. Men när hon kommer i kontakt med andra arbetsgrupper på byggen som VVS-montörer och snickare kan machojargongen göra sig påmind.
– Det är lätt att vifta bort trakasserierna med att ”det är bara de där tjejerna som inte tål något”. Därför är den här kampanjen som fack och arbetsgivare driver tillsammans så bra.
Några resultat från Byggnads och Byggchefernas undersökning bland de egna medlemmarna:
- 80 procent anger att arbetskulturen inom byggbranschen är grabbig.
- 90 procent uppger att de sett andra må dåligt av detta.
- 45 procent upplever att det finns en attityd inom byggbranschen om att kvinnor inte är lika bra lämpade som män att arbeta.
- Läs mer om detta i nr 8/2015 med utgivning den 29 augusti.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen