Logga in

Värmepumpsbolaget hade stora ambitioner – nu har de gått i konkurs

Publicerad
29 apr 2025, 05:00
| Uppdaterad
28 apr 2025

De skulle förändra värmepumpsbranschen och bli stora internationellt. Tre år senare och efter en massiv förlust har uppstickaren Drem gått i konkurs. 

Drem Energy AB drog igång i Stockholm år 2022. Efter att ha tagit in 27 miljoner i en investeringsrunda förklarade de att målsättningen var att etablera sig först lokalt, sedan nationellt och till slut internationellt. Men deras försäljning av värmepumpar gick inte alls som de tänkt sig. De har nu förklarats i konkurs vid Stockholms tingsrätt efter att ha misslyckats med att få in nya pengar.

Läs också:
Uppstickaren: ”Vi vill förenkla värmepumpköpet”

Läs också:
Advokatens 8 råd vid konkurs: ”Stor skillnad mellan AB och enskild firma”

– Man har haft en utmanande marknad och bolaget har varit i ett skede där man behövde tillskott från investerare. Klimatet för det i Sverige har ändrats mycket så det är svårare att få investerarkapital. Det är många som avvaktar nu och det är nog den främsta orsaken till konkursen, säger advokat Nils Åberg som är utsedd till konkursförvaltare. 

Årsredovisningen för 2023 visar på en massiv förlust för bolaget. De drog in 15,5 miljoner men gick i förlust med nästan 14 miljoner. Trots det är det inte uteslutet att verksamheten lever vidare i någon form.

– Vi har hopp om en fortsättning. Det pågår diskussioner med potentiella intressenter i syfte att hitta någon som helt eller delvis kan överta rörelsen. Sedan kan jag inte säga här och nu vad det kommer att resultera i, det kommer att stå klart inom några veckor, säger Nils Åberg. 

Under tiden fortsätter arbetet för en del av personalen i bolaget. Det pågår inte någon försäljning men en del jobb som varit inbokade sedan tidigare slutförs.

– Det finns ett antal pågående projekt där kunderna har påbörjat en installation som inte är slutförd eller är nära förestående, säger Nils Åberg. 

Drem har riktat in sig mot privatkunder och levererat berg- och luft-vattenvärmepumpar. Babak Tighnavard, vd och medgrundare, beskrev i en intervju med VVS-Forum år 2023 att företaget skulle vara snabba, konsumentorienterade och ta ett helhetsansvar. 

Läs också:
Ägarna blev oense – sedan gick rörfirman omkull

– Vi behöver inte göra några fysiska besök, konsultationer sker via telefon och video och kunden behöver inte vara hemma vid installationen. Priset som räknats fram av algoritmer är detsamma oavsett var i Sverige man bor. Man kan säga att vi fungerar som ett huvudkontor för installatörerna som vi samarbetar med. De kan fokusera på installationer medan vi sköter allt annat, sa han då när han skulle beskriva firmans inriktning och affärsidé.