Logga in

Uppsagd sökte lärlingsplats hos 200 företag – ingen ville ”ta risken”

Publicerad
22 apr 2025, 05:00
| Uppdaterad
17 apr 2025

Efter 1,5 år på ett VVS-företag blev lärlingen Rodrigo Valenzuela uppsagd på grund av arbetsbrist. Det blev jättesvårt att hitta en ny lärlingsplats. ”Branschen borde göra någon form av kontroller av företag som tar emot lärlingar” tycker han.

Rodrigo Valenzuela valde i 40-årsåldern att omskola sig till VVS-montör, efter många år i ett annat yrke.

– Jag pluggade under pandemin och fick då höra av Arbetsförmedlingen att det saknades VVS-montörer. Därför sökte jag utbildningen hos Lernia i Liljeholmen och kom in, berättar han.

”Jag har hört om lärlingar som blivit lurade, eftersom företaget de varit på inte haft kollektivavtal. Och då gäller inte lärlingstiden…”

Rodrigo Valenzuela, vvs-lärling

Enligt experten:
Säga upp lärling – vad gäller?

Läs också:
Nekades lärlingsplats – blev rörkonstruktör

Det gick bra att hitta APL-platser under utbildningen, och när det var dags för den avslutande lärlingsperioden sökte han sig tillbaka till samma företag.

Tidigare hade företaget varit bra, men efter att det bytt vd blev arbetssituationen en helt annan.

Rodrigo Valenzuela

– Vi fick ingen utbildning utan mest bara uppdrag att utföra. Vi skulle ut och jobba utan handledare samtidigt som vi fick lärlingslön för arbetet, säger Rodrigo Valenzuela.

I juli 2024 varslades sex personer, varav fyra lärlingar, på grund av arbetsbrist. Rodrigo Valenzuela hade då sex månader kvar av sin lärlingsperiod.

– Det var jättetufft. Är man lärling som har blivit varslad är det jättejobbigt att hitta en ny lärlingsplats, säger han.

Rodrigo Valenzuela sökte lärlingsanställning hos 200 företag, men få var beredda att ta in en lärling. ”Du har visserligen nivå 10, men vi kan inte ta risken…” var en vanlig kommentar.

Han har familj och barn i skolan och ville helst stanna i Stockholmsområdet. Trots stöd av Trygghetsfonden förblev han arbetslös i nästan fyra månader.

I början av mars fick han nog och skickade ut ett rop på hjälp på Facebook. Plötsligt hände det saker. 

– En rad företag hörde av sig – tyvärr en del oseriösa utan kollektivavtal men också flera seriösa. Till sist fick jag bra kontakt med ett relativt nystartat företag som erbjöd provanställning, berättar Rodrigo Valenzuela.

Det nya jobbet innebär att han kommer få ihop de kvarvarande 850 timmar lärlingstid som krävs. Han har en handledare och får möjlighet att öva de tekniska momenten som är kvar.

– Det känns jättekul! Jag är trygg med de här personerna och kommer att kunna åka till Katrineholm så småningom för att göra installationsprovet och ta branschcertifikat.

Rodrigo Valenzuela är glad över att bli klar med sin lärlingsutbildning och hoppas provanställningen övergår i ett fast jobb. Just nu kan han inte studera mer, eftersom han har flera hundra tusen kronor i studieskulder. Men fortsätter arbetsmarknaden för VVS-montörer att vara skakig läser han gärna vidare till VVS-ingenjör.

Utifrån sina erfarenheter vill han varna andra som är på väg ut i lärlingslivet. Ett starkt råd är att kolla noga om företaget är anslutet till Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl (har kollektivavtal) och är medlem i Installatörsföretagen.

– Jag har hört om lärlingar som blivit lurade, eftersom företaget de varit på inte haft kollektivavtal. Och då gäller inte lärlingstiden. Det är viktigt att välja företag noga, men det är förstås inte så lätt i dagsläget, säger han.

Tuffa tider:
”Pappan hade ett tidtagarur i handen och tittade på när vi jobbade”

Rodrigo Valenzuela tycker också att branschen borde göra någon form av kontroller av företag som tar emot lärlingar – ungefär som Skolinspektionen för skolan.

– Som läget är nu är det annars för stor risk att människor utnyttjas, säger han.