Logga in

Stort rörföretag i konkurs – kunder ville inte betala fakturorna

Publicerad
30 apr 2025, 05:00
| Uppdaterad
29 apr 2025

De gjorde plötsligt 15 miljoner i förlust på ett enda år. Tvister med flera stora kunder om betalning ledde till rekonstruktion – som misslyckades. Nu har rörföretaget gått i konkurs. 

Jobsab Interpiping System i Landskrona hade för inte länge sedan 26 anställda och drog in 80 miljoner kronor om året. Men i fjol sjönk omsättningen till 63 miljoner och några miljoner i vinst förbyttes till 15 miljoner i förlust. 

Omstart efter konkursen:
”Jag jobbar för mycket men jag jobbar mindre än någonsin”

Bra att veta:
Advokatens 8 råd vid konkurs: ”Stor skillnad mellan AB och enskild firma”

Rörföretaget hade det tufft mot slutet av förra året och en rekonstruktion inleddes i december. Den misslyckades och nu har de försatt sig själva i konkurs. Då fanns bara ett tiotal anställda kvar i bolaget, enligt konkursförvaltaren och advokaten Cecilia Uddman. 

– De hade problem med kundförluster, de var bland annat inblandade i tre stora tvister med stora belopp där de inte fått betalt för sitt arbete, säger hon. 

– Det är kunder som inte velat betala av olika skäl. 

Tvisterna och de uteblivna betalningarna beskrivs som huvudorsaken till bolagets undergång, men det allmänna läget på marknaden bidrog också. 

– Det är som det är i branschen, dyrt material och svårt att räkna hem jobben på grund av det, säger Cecilia Uddman. 

Hon säger att företagets skilda inriktningar har fungerat olika bra, och det har gått tyngst för VVS-delen som blev nedlagd på grund av dålig lönsamhet. Just nu har delar av personalstyrkan fortfarande pågående uppdrag inom gasrördragning, säger Cecilia Uddman. 

Lärdomar från konkursen:
4 tips: ”Ring runt till andra rörisar, skit i om de är konkurrenter”

– De har jobbat med VVS, gas och hydraulik som jag har förstått det. Om det blir någon framtid för bolaget så kommer den att vara inom gas. Det finns lite spekulanter på den delen av verksamheten, säger hon. 

Advokaten arbetar just nu med att granska firmans ekonomi och tillgångar för att se om fordringsägare kan få ut sina pengar, men det är för tidigt att säga hur det blir med det.