Säga upp lärling – vad gäller?

”En lärling får man väl inte säga upp” menar en del i branschen. Men stämmer det? Så här säger experten som sitter i VVS-branschens yrkesnämnd.
Det är tuffa tider i VVS-branschen och många företag tvingas minska sin personalstyrka. En del av personalen kan vara lärlingar som gör sista delen i sin utbildning, vanligtvis under två år. Hur påverkas de vid ett varsel?
Vi skickade frågan till Ylwa Glismann, företagsrådgivare hos Installatörsföretagen och utbildningsansvarig för VVS-branschens yrkesnämnd i Skåne. Hon berättar att det i lagen om anställningsskydd, las, och i Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl finns regler kring hur arbetstagare turordnas vid arbetsbrist.
”…Företag kan av olika skäl vilja eller behöva prioritera lärlingar i en arbetsbristsituation. Men det är såklart svårare under en lågkonjunktur.”
ylva glismann, installatörsföretagen
Läs också:
Uppsagd sökte lärlingsplats hos 200 företag – ingen ville ”ta risken”
Läs också:
”Till slut kommer branschen att bita sig själv i svansen”
– Lärlingar omfattas av samma arbetsrättsliga regler som alla arbetstagare på svensk arbetsmarknad. Det innebär att lärlingar, precis som alla andra, kan skiljas från anställningen genom uppsägning på grund av arbetsbrist, av personliga skäl eller genom avsked, säger Ylwa Glismann.
Utbildningsavtalet, som är en del av Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl, reglerar anställningsformer och uppsägning på grund av arbetsbrist. Där sägs bland annat att turordningen fastställs i samråd med parternas utbildningsansvariga. Arbetsgivare och parternas utbildningsansvariga får göra överenskommelse som innebär avvikelse från turordningsreglerna.
Det är lätt att tro att las alltid innebär ”sist in först ut” när ett företag minskar personalstyrkan. Då borde lärlingar ligga risigt till, eftersom de ofta är senast anställda i företaget. Men hur är det med det?
– Man kan inte säga upp någon hur som helst. Men det är arbetsgivaren som bestämmer hur omfattande verksamhet de vill bedriva och vilken organisation de vill ha, säger Ylwa Glismann, och hänvisar till att det är en förhandling mellan parterna.
– Riskerar lärlingar uppsägning på grund av arbetsbrist under utbildningstiden ska arbetsgivaren ge yrkesnämndens utbildningsansvariga möjlighet att delta i den förhandling som föregår uppsägningen, tillägger hon.
Om det uppstår osäkerhet kring ett varsel på grund av arbetsbrist kan arbetsgivaren kontakta Installatörsföretagen för rådgivning, och lärlingen kan ta kontakt med fackförbundet Byggnads.
– Förhandlingar rör ofta frågor om vilket arbete som finns kvar i företaget, och om det går att hitta alternativa lösningar. Företag kan av olika skäl vilja eller behöva prioritera lärlingar i en arbetsbristsituation. Men det är såklart svårare under en lågkonjunktur, säger Ylwa Glismann.
Läs också:
73 saker som VVS-montörer ska kunna för att få certifikatet
Om en lärlingsanställning upphör och utbildningen avbryts ska utbildningsavtalet avslutas i den digitala utbildningsplattformen Kub (Kvalitetssäkrad utbildning). Det görs av arbetsgivaren när anställningen upphört. Hittar lärlingen en ny anställning ska den nya arbetsgivaren registrera utbildningsavtal i Kub och utbildningen fortsätter där den slutade.
– Det är förstås viktigt att söka lärlingsanställning hos företag som är anslutna till Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl. Då kan lärlingen tillgodoräkna sig arbetet som utbildning, och få möjlighet att genomföra branschprovet som leder till branschcertifikat, säger Ylwa Glismann.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen