Kunden: Firman tog ut 136 arbetstimmar för mycket för badrumsjobbet
Felaktigt monterat badrumsskåp, påslag på materialkostnaden och en kraftigt saltad räkning för arbetstiden. Det hävdade kunden som höll inne med betalningen och gick till Arn.
Tvist
“Nu har jag lärt mig att varenda avtal ska finnas som SMS eller mejl”
Tvist:
”Montören tittade på arbetet i 10 minuter, men jag fick betala för en hel timme”
Kunden anlitade firman för en badrumsrenovering. Avtalet gjordes muntligen. Så långt är parterna eniga – men i övrigt är de oense om det mesta om vad som avtalats.
Enligt kunden fick han ett löfte om att få materialet till inköpspris. Men när fakturan kom fanns ett påslag på tolv procent för materialet.. Dessutom fakturerades han för 486 arbetstimmar, vilket kunden anser är oskäligt, inte minst eftersom det står 432 timmar i fakturaunderlaget. Badrumsinredning har köpts in utan prisuppgift och godkännande och till råga på allt var ett skåp felmonterat, skriver kunden i sin anmälan till Allmänna reklamationsnämnden.
Han kräver prisavdrag på 170 043 kronor, varav 95 200 för 136 arbetstimmar, samt för material och inredning och att det felmonterade skåpet ska åtgärdas. Dessutom begär han en specificerad räkning innan han betalar fakturan.
Företaget har gått med på att sätta ner fakturan med 32 300 kronor för arbetstiden, motsvarande de 46 timmar som inte stämde överens med fakturaunderlaget, I övrigt stämmer fakturan överens med vad som avtalats och kunden har inte efterfrågat löpande avstämningar, skriver företaget i svaret till Arn.
Läs också:
”De fakturerade dubbelt för ventilationen i mitt nya hus”
Vad kom då nämnden fram till?
Det är den som påstår att ett avtal har ett visst innehåll som ska visa att så är fallet, förklarar Arn i motiveringen till sitt beslut. I det här fallet har kunden inte kunnat visa att han skulle få köpa materialet till inköpspris. Ett påslag på tolv procent är inte orimligt men kunden har rätt till en specificerad faktura för material och inredning innan betalning sker. Eftersom firman inte fått möjlighet att åtgärda det felmonterade skåpet, avslås det kravet från kunden.
När det gäller arbetstiden har företaget inte kunnat visa att det är skäligt att arbetet har tagit 436 timmar. Nämndens bedömning är att 300 timmar är skäligt för renoveringen. Därför rekommenderar nämnden företaget att dra av 95 200 kronor från fakturan och lämna en specificerad räkning på material och inredning till kunden.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen