Logga in

Kritik mot företaget på nätet – var går de juridiska gränserna?

Publicerad
28 apr 2025, 05:00
| Uppdaterad
25 apr 2025

Bolag går inte att förtala – men det finns en gråzon och det har med företagsnamnet att göra. Här gör experten klart vad som gäller juridiskt kring kritik och omdömen – och svaren på dem – på nätet. 

Joakim Lundqvist är advokat och delägare på advokatbyrån Bratt Feinsilber Harling som företräder både företag och privatpersoner. En del av lagboken, som personer han pratar med rätt ofta förvånas av är att bolag inte kan förtalas i juridisk mening. 

– Det är enbart fysiska personer som kan bli förtalade. Ett företag kan inte bli det enligt svensk lag, säger han. 

Läs också:
Firman vann i rätten – motparten fortsätter sprida påståenden på nätet

Läs också:
Westanders PR-expert: Så ska du tänka om kritik på nätet

Företagare som anser att deras firma blivit förtalad på nätet av personer som försöker skada verksamheten har alltså inget att hämta i den meningen. Allmänt talat. För det finns något av en gråzon när det gäller vad lagen anser vara riktat mot ett bolag respektive en fysisk person. Där kan till exempel lögner och smädelse mot ett enmansföretag i VVS-branschen som heter låt säga Anders Andersson AB i Blomsterhult vara förtal. Det beror på företagets namn och att det är så nära en riktig person att denne kan anses vara identifierad genom firmans namn på ett sådant sätt att de skadliga uppgifterna kan anses vara riktade mot själva personen. 

– Pekas en person på företaget ut eller om till exempel företagsnamnet innehåller eller består av en persons namn och det inte är fler som arbetar på företaget så kan det i vissa fall anses vara den fysiska personen som utpekas och inte företaget och då kan det bli fråga om förtalsansvar, säger Joakim Lundqvist.

Det är svårt att ge tydliga exempel på när gränsen passeras från att vara kritik mot ett bolag och kränkningar mot en privatperson, enligt Joakim Lundqvist handlar det om omständigheterna i varje enskilt fall. 

– Även om man anser att en fysisk person utpekas snarare än företaget så krävs det dessutom att det som skrivs i omdömet är en förtalsuppgift. Ett värdeomdöme, att någon är dålig eller liknande, är inte förtal. Men görs ett bestämt påstående där man anklagar någon för att ha begått brott eller gjort något väldigt klandervärt så kan det vara förtal om uppgiften dessutom saknar allmänintresse eller varken är sann eller skäligen grundad. 

Joakim Lundqvist berättar att hans advokatbyrå ganska ofta kontaktas av både företagare och privatpersoner som på olika sätt blivit utsatta för negativa eller förtalande omdömen. Men det är relativt ovanligt att sådana situationer leder till domstolsförhandlingar. De tvisterna löses oftast genom förlikningar och uppgörelser utanför rättssalen. 

Den andra sidan av myntet är förstås vad en företagare får skriva om en kund när det blir bråk i ett kommentarsfält eller i en recension på nätet. Det gäller att tänka sig för innan man anklagar en kund för att ha gjort brottsliga eller djupt klandervärda saker. 

– Att besvara ett negativt omdöme med att kunden har fel finns det inte någon risk i, man kan ha olika uppfattningar om saker. Men om man anklagar den som lämnar omdömet för något som brottsligt agerande eller något annat olämpligt så kan man själv dra på sig ansvar för förtal, säger Joakim Lundqvist. 

I sådana fall är det inte säkert att bara den som suttit vid tangenterna och skrivit hålls ansvarig. Bolaget kan samtidigt bli solidariskt skadeståndsansvarigt. 

– Om en anställd inom ramen för sin anställning har arbetsuppgifter som består i att skriva svaren så finns ett principalansvar för arbetsgivaren som kan få betala skadestånd om den anställde begår förtal inom ramen för sin anställning, säger Joakim Lundqvist. 

Förutom att anklaga kunder för att ha gjort olika saker så är det också bäst att vara mycket försiktig med att skriva ut personuppgifter som kan identifiera eller ange adress hos kunden. 

Läs också:
Den artige, den koleriske, den tyste – vilken av typerna är du?

– Sådant utgör en personuppgift och då krävs att man har lagligt stöd för den personuppgiftshandling som det innebär. Generellt sett så ska man avstå från att lämna den typen av uppgifter, som adress eller namn. Det är bättre att hålla sig generell i sitt svar och inte gå in på sådana detaljer. Man kan däremot prata om en åtgärd man har utfört och om olika åsikter om den blivit gjord korrekt eller inte. 

Principalansvar

Arbetsgivarens ansvar för sina anställda. Enligt skadeståndslagen innebär det att det huvudsakligen ska vara arbetsgivaren som ersätter skador som orsakats av arbetstagare i tjänsten. 

Källa. Lawline.se/Lagen.nu