Logga in

Känner du till de 13 säkerhetsreglerna vid heta arbeten?

Publicerad
7 apr 2025, 05:00
| Uppdaterad
4 apr 2025

En brand kan blossa upp snabbt om en gnista landar på fel ställe. För att göra arbetsplatsen säker finns 13 regler att följa. Här är hela listan.

Riskbedömning, brandvakt och certifikat. Det är några av de saker man behöver ha koll på vid brandfarliga arbeten, enligt de uppdaterade säkerhetsregler som tagits fram av försäkringsbolag, branschrepresentanter och Brandskyddsföreningen.

Läs också:
Svetsloppan studsade åtta meter bort och startade brand: ”Går det fel så går det fort”

Läs också:
Ha koll på heta arbeten: ”Nya byggmaterial påverkar vardagen”

Reglerna som började gälla 1 januari 2023 ingår i försäkringsvillkor (liksom tidigare regler), så att det kan bli avdrag på skadeersättningen om de inte följs. De 13 nya reglerna beskrivs i rapporten Säkerhetsregler för brandfarliga heta arbeten på tillfällig arbetsplats (SBF 506:1). Här är en sammanfattning:

1 Riskbedömning och tillstånd

Så snart heta arbeten planeras på en tillfällig arbetsplats måste en riskbedömning göras. Beställaren utser (skriftligen) en tillståndsansvarig som bedömer om arbetet kan medföra fara för brand. Bedömningen görs tillsammans med utföraren och brandvakten, och ska dokumenteras. Hjälp finns i form av en blankett med checklista.

Tillståndet ska ges för så kort tid som möjligt, helst inte längre än en dag eller ett arbetspass. När arbetet är klart ska den tillståndsansvarige göra en kontroll av att säkerheten är återställd.

2 Personcertifikat

Såväl tillståndsanvarig som utförare och brandvakt ska ha ett giltigt personcertifikat, enligt normkraven SBF 2022. Undantag kan ges i vissa fall.

3 Brandvakt och efterbevakning

Brandvakt ska utses och finnas på arbetsplatsen under tiden som heta arbeten utförs, även under arbetsraster. Brandvakten får inte lämna arbetsplatsen förrän faran för brand har upphört. I vissa fall kan undantag göras.

När arbetet är slutfört sker efterbevakning under minst en timme eller längre tid om det anges i tillståndet. Efterbevakning ska alltid utföras, även om bedömningen gjorts att brandvakt inte behövs under arbetet. Termografering med värmekamera är ett bra sätt att upptäcka brandrisker.

4 Brandfarlig vara och/eller explosionsfarlig miljö

Vid arbete i miljöer som innehåller, eller har innehållit, brandfarlig vara ska tillstånd inhämtas från föreståndaren för brandfarlig vara i verksamheten. Om en föreståndare saknas ska verksamhetsansvarig kontaktas för tillstånd.

När det finns risk för explosionsfarlig atmosfär inhämtas från personen som är ansvarig för Atex-säkerheten. Om en sådan saknas kontaktas verksamhetsansvarig.

Tillstånd för heta arbeten behövs fortfarande.

5 Brandsäkra arbetsplatsen

Brännbart material på och i närheten av arbetsplatsen ska flyttas bort, skyddas genom övertäckning eller avskärmning med obrännbart material.

Arbetsplatsen ska städas och vid behov vattnas. Hur stort riskområdet kring arbetsplatsen är bestäms vid riskbedömningen. Säkerhetsavståndet beror på materialets brännbarhet – för till exempel cellplast rekommenderas 20 meter.

Läs också:
”Största utmaningen är nya täta hus med energisnåla FTX-system”

6 Dolda brännbara byggnadsdelar

Värmeledande konstruktioner och dolda brännbara byggnadsdelar ska undersökas med hänsyn till brandfaran. Vid brandfara ska de skyddas och göras åtkomliga för omedelbar släckinsats.

Om de värmeledande byggnadsdelarna finns inom riskområdet och passerar genom en byggnadsdel ska riskområdet utökas. Då ska även andra sidan av byggnadsdelen ingå i riskområdet och bevakas av brandvakt.

7 Otätheter

Springor, hål, genomföringar och andra öppningar i och nära arbetsplatsen ska vara tätade och kontrollerade med hänsyn till brandfaran.

8 Torkning och uppvärmning

Torkning eller uppvärmning kan till exempel behövas vid tätskiktsarbeten och smältning av snö och is. Då ska verktyg och metoder användas som innebär att materialet inte antänds.

Vid applicering av tätskikt får material värmas till högst 300° Celsius. När uppvärmningen sker genom förbränning av gas ska brännaren ha helt innesluten låga eller vara tillverkad så att den uppfyller normkraven SBF 2023.

Vill man använda öppen låga vid smältning av snö och is ska konstruktionen vara av obrännbart material och inte ha några högriskdetaljer. Vatten som bildas vid smältning får inte torkas med öppen låga eller brännare.

9 Svets- och skärutrustning

Utrustningen ska vara felfri och dokumenterad fortlöpande kontroll ska vara utförd innan arbetet påbörjas. Vid användning av acetylengas ska gasflaskan vara utrustad med bakslagsskydd. Läs mer hos Svetskommissionen.

Svetsbrännare ska vara utrustade med backventiler för bränngas och syrgas, och det ska finnas skyddshandske. Vid elektrisk svetsning och skärning ska återledare fästas så nära svetsstället som möjligt. En särskild kontroll av kablage och återledare ska göras.

10 Smältning av asfalt

Vid smältning av asfalt ska utrustningen placeras och hanteras enligt normkraven SBF 507, Regler för smältning av asfalt vid arbeten på tak och balkonger.

11 Släckutrustning

Fungerande och tillräcklig släckutrustning ska finnas tillgänglig för omedelbar släckinsats på den tillfälliga arbetsplatsen.

12 Brandskyddssystem

Frånkopplingar av brandskyddssystem ska undvikas eller begränsas till den tillfälliga arbetsplatsen, under så kort tid som möjligt.

Innan frånkopplingen görs måste anläggningsskötaren eller annan ansvarig person ge sitt godkännande. När arbetet avslutats ska brandskyddssystemet omedelbart återställas och driftsättas. Vattenbaserade sprinklersystem ska normalt vara i drift och funktionsdugliga under arbetet.

13 Larmning

Räddningstjänsten ska kunna larmas inom en minut från att en brand upptäcks. Fungerande telefon ska finnas tillgänglig. Den som larmar ska känna till arbetsplatsens larmadress.

Fakta Vad är heta arbeten?

Heta arbeten är ett samlingsbegrepp för arbeten med verktyg eller utrustning som avger värme eller gnistor, till exempel svetsaggregat och gasolbrännare. Andra exempel är lödning, elektrosvetsning och arbete med varmluftpistol.

Källa: Brandskyddsföreningen