Logga in

”Kaffe” i golvvärmefördelaren – har vi ett problem här?

Publicerad
17 apr 2025, 05:03
| Uppdaterad
16 apr 2025

Vattnet är brunt i glasen i golvvärmefördelaren. Vad beror det på och bör man göra något åt det? Teknikrådgivaren Rafael Ospino, som brinner för rena värmesystem, svarar.

Rafael Ospino:
”Man borde vårda värmesystemet med samma omsorg som med bilar” 

Rafael Ospino
Här är de fem största riskerna i vätskeburna system

Fråga:  Vattnet i de nybyggda bostadsrättsföreningarnas golvvärmefördelare ser ut som kaffe, med lite skum på toppen. Hur kommer det sig och bör man göra något åt det?

Svar: Detta är mycket vanligt förekommande. Dricksvatten innehåller näringsämnen, främst så kallade humusämnen, som inte skadar oss men som utgör näring för svamp, alger och bakterier.

Om vattnet innehåller mycket näringsämnen kan de växa till sig så mycket att det bildas beläggningar i systemet. Ännu värre blir det om man som i ett fall i en skola, som beskrivs i en SBUF-rapport, (sid 32-33) har provtryckt systemet med glykolvatten som lämnats kvar. Glykoler är ett utmärkt näringsämne för allehanda oknytt. Då kan det växa så mycket att det blir stopp i vissa slingor och ventiler.

”En duktig VVS-firma har säkert råkat ut för liknande och kan föreslå en bra lösning.”

Färgen kan skifta beroende på typ av näringsämnen och mikrober. Drar det åt det bruna hållet är det ofta så att det även sitter radiatorer på samma system. De rostar ofta kraftigt, eftersom mikroberna gör vattnet surt och därigenom korrosivt. Skummet är inte ovanligt, det bildas ofta av proteiner från döda mikrober, ungefär som i öl.

Läs också:
Fyra tecken på att du kan ha magnetitproblem i värmesystemet

Systemet måste rengöras. Om det är så att det drabbats av mikrobiell beväxning är det knepigt. Mikroberna bygger ju även upp fettämnen och alltsammans bildar klägg som påminner om modellera. Då behövs det som regel någon form av rengöringsmedel. En duktig VVS-firma har säkert råkat ut för liknande och kan föreslå en bra lösning.