Hur vanligt är det att bergvärmeborrning påverkar grundvattnet?
Bönder på Gotland föreslår förbud mot bergvärme. Mattias Gustafsson på branschorganisationen Borrföretagen kommenterar förslaget – och lyfter andra åtgärder som kan vidtas först.
Läs också:
Förslaget från bönderna: Förbjud bergvärme
Experten svarar:
Kan ett nytt borrhål påverka grannens befintliga hål?
Oron för att bergvärmeborrning får brunnar att sina och försämrar vattenkvaliteten har bland annat lett till en motion om förbud mot bergvärme på Gotland på LRF Gotlands regionstämma i mars.
Är oron befogad, Mattias Gustafsson på branschorganisationen Borrföretagen?
– Det är en speciell berggrund på Gotland som i sällsynta fall kan orsaka kortslutning i spricksystemet, vilket i sin tur kan leda till försämrad vattenkvalitet eller till sinande brunnar om det blir tryckfall. Det har hänt i några få fall. Min uppfattning är att oron grundar sig i att Gotland brottas med begränsade vattenresurser. Till exempel har man redan nu i april infört bevattningsförbud.
Så ett förbud är att ta i för mycket?
– Det finns flera åtgärder för att minska riskerna, som jag tycker att man ska överväga innan man inför ett generellt förbud. Till exempel genom extra tätningar och att återfylla hålet efter borrning. Man har ju också infört tillståndsprövning för bergvärme på Gotland, vilket är rimligt.
Läs också:
”Djupare borrhål ger nästan alltid högre SCOP”
LRF Gotlands uppfattning är att kartorna som används vid tillståndsbeslut inte är tillräckligt detaljerade för att man ska kunna fatta säkra beslut …
– Ju bättre kartunderlag man har desto bättre. SGU:s kartunderlag ger en bra bild av hur det ser ut under marken och innehåller mycket data men som inte är så lätt att tolka. I det kanske regionen behöver extra stöd. En mycket viktig faktor för att undvika problem är att det är tillräckligt stort avstånd till närmaste brunn från där man borrar. I normfallet handlar det om 30 meter och på Gotland kanske det femdubbla.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen