Förvirring kring när höjda rotavdraget börjar gälla – så här ser reglerna ut
Behöver kunderna skjuta upp sina renoveringar i väntan på det höjda rotavdraget? Här reder Skatteverkets jurist ut vad som gäller – och kommer med ett varnande ord om jobb i slutet av året.
Regeringen har med stöd av Sverigedemokraterna föreslagit att rotavdraget ska höjas från 30 procent till 50 procent. Det har ännu inte passerat riksdagen, men eftersom förslaget kommer från partier med en klar majoritet där så finns det inget som tyder på något annat än att det går igenom.
Läs också:
Regeringen höjer rotavdraget: ”Räddar jobb”
Läs också:
“Rotjobben innebär mycket merarbete med administration”
Förändringen syftar till att stötta bygg- och installationsbranschen och få fart på bland annat renoveringar i det tunga ekonomiska läget som råder. Det höjda avdraget börjar gälla den 12 maj och det har naturligt nog gjort att privatpersoner som ska renovera tänker sig att det är bäst att vänta med att göra beställningar och därför skjuts jobb upp. Men behöver det vara så? Vi låter Skatteverkets jurist och rättsliga expert Pia Blank Thörnroos svara:
– Nej. Arbetet ska vara utfört och man måste ha betalat den 12 maj eller senare för att omfattas av de nya reglerna. Men då måste man också ha fakturerat på det viset också, det gäller att hålla ordning.
Så kunder som planerar att renovera men vill vänta in det högre avdraget kan alltså beställa jobbet redan nu förutsatt att sista betalningsdatum är efter att det börjat gälla.
Skatteverket har fått en hel del frågor från både företag och privatpersoner kring det höjda avdraget för arbetskostnad. En del har till exempel gjort jobb som ska betalas innan höjningen träder i kraft, eller till och med innan den blev känd, och det kan vara en källa till gnissel mellan beställare och utförare.
– Det har hänt att folk som har låtit göra jobb nu inte vill betala förrän i maj och vill förhandla om och då kanske inte utföraren blir så himla glad, att man i så fall ska ligga ute med pengarna tills dess, säger hon.
Har en faktura skrivits ut där kunden ska betala de tidigare 70 procenten av arbetskostnaden räcker det inte med att bara vänta med betalning till den 12 maj, då måste en ny faktura ställas ut med senare betalningsdatum och 50 procents avdrag.
Pia Blank Thörnroos varnar också för trubbel som kan uppstå i andra änden av datumfönstret. Eftersom höjningen av rotavdraget är väldigt tillfällig, den gäller bara året ut, så kan det bli problem för den som inte håller koll på hur man ska agera när det slutar gälla. Hennes råd är att inte ta emot förskott om man inte är säker på att man hinner bli färdig med uppdraget i tid.
– I november kommer det börja hända att folk förskottsbetalar för att få 50 procents avdrag men då måste arbetet vara klart den sista december, annars får inte utföraren söka avdraget.
Läs också:
Svenskarnas fyra vanligaste frågor om badrum
– Utförarna måste tänka på att om kunden betalar i förskott så måste de också vara klara med jobbet sista december, eller i vart fall före det sista datumet då man kan söka utbetalning för 2025 det vill säga sista januari, annars kan de förlora pengar.
Hur kan ett sådant scenario se ut?
– Kunden har betalat 50 procent av arbetskostnaden i förskott men du hinner inte klart med jobbet innan den sista, då kan du inte söka pengar av Skatteverket. Då måste du tjafsa med kunden om att du inte kunde söka pengar och då säger kanske kunden att det bryr jag mig inte om. Det där har jag varit med om, att företag inte hinner klart och därför går miste om avdrag.
ROTAVDRAGET
Rot- och rutavdragen uppgår till maximalt 75 000 kronor per år, varav högst 50 000 kronor får vara rotavdrag.
Avdraget på arbetskostnaden är i grunden 30 procent men höjs till 50 procent mellan den 12 maj och 31 december 2025.
Företaget måste ansöka om avdraget hos Skatteverket senast den 31 januari året efter att kunden betalat för arbetet. Då ska även arbetet vara utfört. Det räcker att ansökan kommit in i tid i e-tjänsten.
Källa: Skatteverket
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen