Förslaget från bönderna: Förbjud bergvärme

Krav på förbud mot bergvärme har framförts av lantbrukare på Gotland efter att brunnar sinat och vattenkvaliteten försämrats när grannen har borrat efter värme. Men LRF:s ordförande i regionen hoppas på en annan lösning.
Experten svarar:
Hur vanligt är det att bergvärmeborrning påverkar grundvattnet?
Läs också:
Kan ett nytt borrhål påverka grannens befintliga hål?
Uttorkade brunnar och försämrad vattenkvalitet oroar Gotlands invånare och kanske allra mest lantbrukarna som har ett särskilt stort behov av vatten. Att vattenproblemet skulle förvärras av bergvärmeborrning har det pratats om på Gotland i många år, bland annat inom LRF.
Första motionen om att begränsa bergvärmeborrning för att skydda lantbrukarna kom 2020, berättar Andreas Nypelius, ordförande i LRF Gotland.
Gotland, som har känsligt grundvatten på grund av kalkstensgrund och omgivande hav, har infört tillståndsplikt för bergvärme. Men det är inte tillräckligt, menar vissa. I mars, på LRFs regionstämma, kom ett förslag om att förbjuda bergvärme på Gotland.
Andreas Nypelius anser inte att ett förbud är rätt väg att gå eftersom bergvärmeborrning lämpar sig på vissa platser på ön och då är en bra energikälla. Därför hoppas han att LRF tillsammans med Region Gotland ska kunna ta fram ett system med mer finmaskiga kartor som visar var man kan borra och var man inte kan det.
– Det kartsystem som finns i dag, som tillstånden grundas på, är inte tillräckligt detaljerat för att kunna bedöma om en plats är lämplig eller inte.
Hur vanligt är det att brunnar förstörs av bergvärmeborrning?
– Det kan jag inte svara på, i vissa fall är det väldigt tydliga samband och i andra fall handlar det om att många har samma känsla av att bergvärmeborrning har orsakat problemen. Det är inte bara lantbrukare som är berörs, det är jävligt för alla som drabbas såklart, men med djurproduktion blir det jättekonsekvenser. Har du 400 mjölkkor och behöver hämta vatten på annat håll blir det väldigt mycket vatten att köra.
Läs också:
Hur vanligt är det med permafrost i borrhålet?
Vad har du för råd till era medlemmar som oroar sig för borrningar i närheten?
– Mät vattennivån och ta egna prover regelbundet så att det går att se tydligt när och hur förändringar sker, som inte bygger på känslor.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen