Logga in

Vad tjänar en kyltekniker? ”Ökar med mer kompetens”

Publicerad
24 mar 2025, 05:00
| Uppdaterad
21 mar 2025

Funderar du på att skaffa kylcertifikat, men är osäker på lön och arbetsbörda? Här berättar två kyltekniker hur de trivs och vad man kan räkna med att få i plånboken varje månad.

En fråga ställs i sociala medier: ”Jag jobbar i byggbranschen men jag önskar plugga till kyl- och värmepumpsmontör. Vad är det för grundlön? Är det värt att byta yrke?”.

Fler behövs
”Det är stor brist på kyltekniker i Sverige i dag”

Läs också:
Klarar du klurigaste frågan i kylteknikernas prov?

VVS-Forum får tag på två kyltekniker som jobbar på Caverion när de precis har varit på Insu och gått kursen Påbyggnad koldioxid. Olivia Ejderskog har jobbat i ett par år nu. Hon ville ha ett framtidsyrke när hon blev av med sitt restaurangjobb under coronapandemin. Mikael Lind Skytén är inne på sitt fjärde år efter att ha ramlat in i kylbranschen. Han jobbade på ett litet bolag där man egentligen sysslade med tv-apparater, men de monterade också värmepumpar. 

– Jag gick som lärling och hjälpte till med värmepumpsinstallationer, det kan man göra i två år utan kylcertifikat. Men när två år hade gått sa jag att om jag ska fortsätta med det här vill jag ha kylcertifikat för det måste man. Så då betalade arbetsgivaren min kylteknikerutbildning.

I avtalet för står det att för en yrkesarbetare är lägsta lönen 34 278 kronor. En summa som får dem båda att haja till.

– Ingångslönen blev lite dålig för mig för jag hamnade på fel företag, jag fick bara 28 000 men nu har jag bytt arbetsgivare och är uppe på 32 500 kronor, säger Oliva Ejderskog.

Mikael Lind Skytén som är mer erfaren tjänar nu 36 000 kronor, men båda säger att deras uppfattning är att de som jobbat ett tag i branschen kan tjäna så mycket som 45 000.

– Lönen ökar ju mer kompetens man skaffar sig och ju fler utbildningar man går. Är man lojal är det svårare att höja lönen, men går över till ett annat företag kan man höja lönen ganska markant, säger Mikael Lind-Skytén.

Hur trivs de då? 

– Det är kul, jag trivs jättebra som kyltekniker, man har foten i många yrken. Man måste kunna el, vs, montage, ventilation och lödning vid kompressorbyte är ju också en grej man får i utbildningen, säger Olivia Ejderskog.

– Det är absolut inget dåligt jobb, fyller Mikael Lind Skytén i och fortsätter:

– Man har ofta bra kolleger och man får stöd och hjälp av varandra.

Läs också:
”Jag är numera den ende i den här landsändan som har kylbehörighet”

Samtidigt tycker de båda att man ska vara medveten om att det är ett hårt jobb där man ibland tvingas släpa upp allt man har i bilen på ett tak. Det sliter på kroppen. Men Oliva Ejderskog gillar verkligen att det är mycket variation.

– Det finns industriell kyla, butikskyla, värmepumpar … man blir aldrig fullärd kyltekniker, konstaterar hon.