Säker Vatten-vd:n: ”Vi hittar inte på reglerna själva och vi sitter inte ’där uppe och tjänar pengar’”
Är det värt det att ansluta sig till Säker Vatten? Måste man då inte tacka nej till uppdrag om det inte finns möjlighet att följa branschreglerna? Säker Vattens vd Sara Lehn reder ut den frågan och många fler.
Vad tänker ni om att en del egenföretagare inte tycker att en auktorisation är värt vad det kostar?
– En auktorisation inkluderar så mycket mer än bara branschreglerna. Vi driver och är delaktiga i projekt som gynnar alla auktoriserade företag. Vi har rådgivning och håller seminarier. Vi marknadsför företagen i annonskampanjer, på vår webbplats och i vårt nyhetsbrev som är välläst, säger Sara Lehn och fortsätter:
skeptikern
”Dyrt för småföretagare och en klubb för inbördes beundran”
sympatisören
”Jag använder kvalitetsstämpeln som säljargument i mina affärer”
– Auktorisationen är dessutom en stor konkurrensfördel vid upphandlingar och det leder till nya kunder, ökad orderingång och lönsamhet. Vår Säker Vatten Barometer i oktober visade att trots lågkonjunkturen har de auktoriserade företagen bra med jobb och de säger själva att det beror på auktorisationen.
Vad har man mer för nytta av medlemskapet?
– Vi samarbetar med myndigheter som till exempel Boverket. Som VVS-montör ska man följa bygglagstiftningen och det är inte alltid så lätt att veta hur man ska göra. Vi gör det enklare att tolka och förstå Boverkets byggregler. Följer man Säker Vattens branschregler följer man per automatik bygglagstiftningen.
Hur kommer det till användning?
– Auktoriserade VVS-företag visar att de följt branschreglerna genom att skriva Säker Vatten intyg. Intyget är en värdehandling som skyddar både den som utfört jobbet och den som fått jobbet utfört åt sig. Det är bara auktoriserade företag som får skriva ett sådant intyg.
Hur funkar det med avvikelser egentligen? Våra intervjuer visar att det finns en osäkerhet kring vad som faktiskt gäller.
– Avvikelser är först och främst en överenskommelse som man gör för att skydda det auktoriserade företaget. Det är kundens ansvar att se till att det finns förutsättningar att följa branschreglerna. Gör man en avrådan har man meddelat att det finns risker. Vill kunden ändå att man utför jobbet skriver man en avvikelse och det är då försäkringstagaren som får ta konsekvensen om en avvikelse har orsakat en skada. Jag upplever att man är lite rädd för avvikelser, men det behöver inte betyda att det är ett dåligt jobb, det kan vara en okej lösning ändå.
Så då behöver man inte tacka nej till uppdrag om man upplever att man inte kan följa Säker Vattens regler? Till exempel om konsekvensen av att följa reglerna skulle bli att man skulle behöva riva ett helt hus?
– Nej, man kan som sagt skriva avvikelser och är man osäker kan man alltid ringa och rådfråga oss. Vi har en tekniklinje för auktoriserade företag och en mejl som vem som helst kan skicka en fråga till.
Hur ofta utesluter ni företag?
– Alla auktoriserade företag ska följa branschreglerna och skriver under ett åtagande och en uppförandekod. Om det är ett företag som inte uppfyller kraven och inte heller är villiga att rätta till det, alternativt har brustit på något mer allvarligt sätt – då vidtar vi åtgärder.
Vad är det för åtgärder ni vidtar?
– Det beror på vad som har inträffat. Har de till exempel inte skrivit ett intyg eller gjort det på fel sätt försöker vi lära dem att göra det rätt. Är det mer allvarliga fel kan företaget hamna i karantän och bli av med sin auktorisation. Vi har en lista över avslutade auktorisationer på vår webbplats som uppdateras löpande. Där finns även orsaker till utträden angivna. Det kan vara att de har begärt utträde själva eller gått i konkurs. Det vanligaste är att de inte har uppdaterat utbildningen.
”För det första är vi inte vinstdrivande, vi är en ideell branschorganisation som återinvesterar intäkterna i utveckling och förbättring av branschreglerna samt utbildning och marknadsföring av de auktoriserade företagen.”
Hur får ni in den informationen?
– Vi får in tips och synpunkter. Det kan ju också vara en beställare som tar kontakt efter ett dåligt utfört arbete. Vi har också slumpmässiga revisioner och åker ut på plats, det är runt 100 besök per år. Men det är lärande revisioner, vi åker inte ut när vi hittar något fel. Besöken är väldigt uppskattade och även bra för oss att få information om vad de tycker och tänker.
intervju med tidigare vd
Så skapades Säker vatten: ”Man upptäckte att det inte var något hokuspokus”
Hur bra är företagen på att behålla sin auktorisation?
– Det finns företag som sticker ut men i det stora hela är de fantastiskt duktiga på att följa reglerna. Vi jobbar för att underlätta så mycket det går för dem. Vi har till exempel automatiserade utskick med påminnelser om när det är dags att boka in en ny utbildning så att de inte glömmer bort det.
Vad vill du säga till rörmokare som tycker att ”ni sitter där uppe”, tjänar pengar på folk ute på fältet och håvar in pengar på att hitta på regler?
– För det första är vi inte vinstdrivande, vi är en ideell branschorganisation som återinvesterar intäkterna i utveckling och förbättring av branschreglerna samt utbildning och marknadsföring av de auktoriserade företagen. Pengarna går också till systemutveckling, bevakning av myndighetsfrågor och kontakter med byggbranschen och försäkringsbolagen. Pengarna snurrar in i verksamheten igen.
Så pengarna, rent konkret, går till era löner så att ni på Säker Vatten ska ha möjlighet att göra de här sakerna?
– Ja, bland annat. Pengarna går också till externa investeringar i bland annat marknadsföring av de auktoriserade företagen, utveckling av IT-stöd och utbildningar.
– Sedan har vi påståendet om att vi ”hittar på regler”. Branschenreglerna revideras vart femte år. De revideras av branschen tillsammans. Det är ett massivt arbete som sker i referensgrupper med branschrepresentanter och experter. Med öppna remisser så att alla kan tycka till. Mellan revideringarna tar vi emot synpunkter löpande. Så vi hittar inte på reglerna själva och vi sitter inte ”där uppe och tjänar pengar”.
Läs också:
Vad kostar det att vara med i Säker Vatten?
Även Säker Vatten-sympatisörerna kan ju tycka att det är mastigt när de får en ny revidering av reglerna. Hur ska en egenföretagare kunna ta till sig alla ändringar?
– Vet man inte var ändringarna är gjorda och får till sig ett material kan det såklart kännas övermäktigt. Därför försöker vi vara duktiga på att tydligt marknadsföra och kommunicera var ändringarna finns. Vart femte år tror jag att man grejar det. Vår avsikt är att ändra så lite som möjligt. Nu blev det en del nyheter på grund av att Boverkets byggregler blir förnyade, men vi håller utbildningar och man kan också titta på vårt program Bildröret, lyssna på podden eller läsa sig till informationen.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen