”Jag använder kvalitetsstämpeln som säljargument i mina affärer”
För egenföretagaren Fredrik Bergstrand var det självklart att ansluta sig till Säker Vatten även om det sved kostnadsmässigt. ”Jag genar ingenstans.”
Fredrik Bergstrand är egenföretagare och driver Rörmokarn i Bergslagen och är aktiv i Fagerstatrakterna sedan juni förra året.
han är inte lika vänligt inställd
”Dyrt för småföretagare och en klubb för inbördes beundran”
Läs också:
Så skapades Säker vatten: ”Man upptäckte att det inte var något hokuspokus”
– Jag anslöt mig direkt till Säker Vatten, men jag förstår diskussionen kring penningfrågan. Det var kostsamt att prioritera det. När man är ny är det tufft med likviderna emellanåt.
Men det är det värt tycker han eftersom han anser att alla kvalitetsstämplar är viktiga för branschen och yrkesstoltheten.
– Det skyddar vår profession mot kreti och pleti. När man har sin kundbas och jobben rullar på och man använder sig av kvalitetsstämpeln är kostnaden försvarbar.
Men han tycker att organisationen behöver nå ut mer mot privatpersoner och även på beställarnivå, som fastighetsägareså att slutkunderna är medvetna om vad kvalitetsstämpeln innebär.
– Det använder jag som säljargument i mina affärer. Det finns många case där det är liv på spel. Därför vill jag värna om en organisation som säkerställer kvalitet.
Att vara ansluten till Säker vatten visar att till exempel man jobbar efter reglerna när det gäller både skållning och legionella.
– Jag genar ingenstans.
”Det finns aktörer som ser felen och gör jobbet ändå. Jag själv säger nej, jag går inte med på OSB-skiva. Då kanske entreprenören ringer någon annan som skruvar upp det. Men det är inte jag som har problemet utan entreprenören.”
Han tar upp värmepumpsbranschen där han konkurrerar mot firmor som kallar sig värmepumpsfirmor och jobbar med skållning.
– Det är förvånansvärt ofta det saknas blandningsventiler och säkerhetsventlier. Och det blir svårt att konkurrera när jag har armaturer för för flera tusen till.
Har du varit i situationer där det är svårt att följa reglerna?
– Naturligtvis. Jag jobbar mycket med privata aktörer, med badrum och de bitarna.
Men Fredrik Bergstrand förklarar att det ju egentligen inte är reglerna som är svåra att följa utan det som kan vara besvärligt är att nå fram med vad som krävs för att möta kraven och få slutkunden att gå med på det.
Han upplever att det är rätt många i branschen som missförstår det hela, att alla tror att så fort de kliver in i ett badrum måste de säkerställa allting
– Så är det inte. Ska jag plocka bort ett element och sätta tillbaka element i badrum är inte jag styrd av reglerna utan min arbetsorder är ju att demontera och återmontera radiatorer.
Det är först om kunden exempelvis vill att VVS-montören ska flytta värmerören som reglerna egentligen kommer in. Då gäller det att berätta vad som egentligen krävs för att uppfylla slutkundens önskemål för att det ska bli rätt.
Fredrik Bergstrand väljer ibland bort uppdrag, särskilt om han inte får skriva en avvikelse eller om han ser att det kan bli problem.
– Men jag har ganska bra argument. Ofta brukar jag få som jag vill när jag har talat om för- och nackdelarna
När Säker Vatten kommer med sina revisioner kan Fredrik Bergstrand tycka att det kan vara besvärligt till en början att förhålla sig till nya tillstramningar och nya diskussioner med byggare och slutkunder..
– Jag är inte jättenöjd alla gånger från början – men det är en inkörningstid och sedan är det som vanligt.
Så egentligen, vad man tycker om just Säker Vattens regler och hur de kommer till, är en ickefråga konstaterar han.
– Det är tolkningar av BBR och BBR ska vi ju alla följa. De har stramat åt vissa punkter men i slutändan har vi våra krav. Gör vi ett badrum ska det hålla i 30 år, punkt slut.
Om andra entreprenörer inte har koll, vad gör du då?
– Jag ansvarar för det jobb jag gör. Och jag kräver 15 millimeter plyfa bakom mina skruvar. Får jag inte det kommer avvikelsen samtidigt som min skruv inte snurrar. Så det blir inte min diskussion, det är inte jag som har byggt fel.
– Det finns aktörer som ser felen och gör jobbet ändå. Jag själv säger nej, jag går inte med på OSB-skiva. Då kanske entreprenören ringer någon annan som skruvar upp det. Men det är inte jag som har problemet utan entreprenören. Vilket i sin tur bidrar till att vi bygger sämre. Det vill jag inte vara med och främja.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen