Logga in

Får man lyssna på musik medan man jobbar?

Publicerad
24 mar 2025, 05:00

Finns det regler om hur man får lyssna på musik eller annat på till exempel byggen? Arbetsmiljöexperten Rickard Lindberg reder ut vad som gäller.

Många gillar att ha något i hörlurarna, eller låta en högtalare stå på, under arbetets gång. Men det är inte okej på alla arbetsplatser. Installatörsföretagens arbetsmiljöexpert Rickard Lindberg svarar här på frågor om hur reglerna ser ut och vad som är farligt och inte. 

Läs också:
Montören vill inte veta av hörlurar på jobbet: ”Sunt förnuft”

Läs också:
Dieseldoftande tungmetall på jobbet – här är rörmokarnas spellista

Får man lyssna på musik medan man jobbar?

– Det finns inga regler som säger vare sig ja eller nej. Det är vanligt att företaget och arbetsplatsen sätter upp regler kring ljud i hörselskydd och huruvida man får lyssna på musik och poddar eller inte. Det är upp till arbetsgivaren eller den som råder över arbetsplatsen att bestämma om det är okej eller inte.

Hur brukar bestämmelserna vara då?

– Idag har det blivit vanligare att man i sina allmänna ordnings- och skyddsregler säger nej till musik och ljudböcker och så vidare i lurarna. Anledningen sägs ofta vara att om du hör musik i lurarna så är det också svårare att uppfatta signaler, det kan då röra sig om varningssignaler, brandlarm, någon som ropar eller annat som det kan vara nödvändigt att kunna uppfatta.

Finns det föreskrifter eller lagar om det här?

– Jag kan inte hitta några föreskrifter i vår svenska lagstiftning där man föreskriver om musik på arbetsplatsen. Däremot finns det en del forskning och sammanställningar kring störande buller och oljud. När det gäller arbete i bostäder och lokaler får bakgrundsljudet inte upplevas störande. Här kan vi såklart hitta gränsvärden men det handlar mer om att om att ha ett gott omdöme och ta hänsyn till andra människor och kollegor. Gränsvärdet på arbetstid oavsett om det är störande eller inte är 85 decibel, om vi ser till konserter och olika typer av pubar där det spelas musik har vi ett gränsvärde på 100 decibel. Man kan så klart undra varför de skiljer sig men man är inte på en konsert åtta timmar per dag. 

Vilka risker finns det med att lyssna på musik under arbetet? 

– Det första jag tänker på är såklart förmågan att kunna uppfatta varningssignaler. Det finns också forskare som menar att koncentrationen påverkas vilket i sin tur kan leda till en felhandling eller en felbedömning. Många som använder musik hävdar det motsatta, det vill säga att musiken ökar förmågan att koncentrera sig och självklart kan det vara helt individuellt.

Vad säger du som arbetsmiljöexpert om saken?

– Jag förstår om många människor tycker om att lyssna på musik under arbetet. Men det finns risker både när det gäller att kunna uppfatta signaler och den kanske omedvetna bullerexponering som man faktiskt utsätts för i hörlurarna. Allt buller, oavsett om det är bra musik eller maskiner som står och väsnas, har samma påverkan när det gäller bullerskador, det är själva ljudtrycket i decibel som vi kan ta skada av.

Har du några råd om hur man ska göra?

– Respektera vad ni har kommit överens om när det gäller hanteringen av musik och buller. Musik för den ena kan vara buller för andra. Man kan också tänka sig att man kommer överens om vad som ska gälla i fråga om lyssnandet under arbetet. Det kan handla om tid, plats, val av musik, placering av bandspelare och så vidare. Sammanfattningsvis: visa respekt för din och andras skull och hitta din plats och stund där du kan få spela hur högt du vill och njuta av det. Själv tycker jag om att spela hög musik när jag är ensam.