Logga in

”Dyrt för småföretagare och en klubb för inbördes beundran”

Publicerad
31 mar 2025, 05:00
| Uppdaterad
28 mar 2025

Det finns en del kritik mot Säker Vatten bland rörmokare. Vi pratar med Sammy Johansson som tycker att det är alldeles för dyrt och att han inte blir en bättre VVS-montör bara för att han har ett certifikat.

Sammy Johansson driver egna rörfirman Sammys rörtjänst. Han har valt att inte ansluta sig till Säker Vatten. 

– Dels kostar det alldeles för mycket mot vad man får ut, en liten logga man kan sätta på bilen och webbsidan. 

han har inte samma åsikt
”Jag använder kvalitetsstämpeln som säljargument i mina affärer”

intervju med sara lehn
Säker Vatten-vd:n: ”Vi hittar inte på reglerna själva och vi sitter inte ’där uppe och tjänar pengar’”

Priset plus utbildning, det är mycket för liten firma anser Sammy och då räknar han in förlorad arbetstid för utbildningen. Sedan ska certifikatet förnyas varje år.

– Bara för att du har ett certifikat för dyra pengar blir du inte bättre. 

Regler håller han koll på genom att följa olika medier, hemsidor och samtal med kolleger. 

– Det är omöjligt att hålla koll på alla regler som gäller varje år, man tar de viktigaste ändringarna och sedan när man stöter på nya anpassar man sig efterhand, säger han

Läs också:
Vad kostar det att vara med i Säker Vatten?

Vad säger du till kunder som frågar om du är ansluten?

– Att jag har branschcertifikat. Men Smålandsvillan till exempel krävde Säker Vatten så då hoppade jag av.

Om kunderna blir oroliga då för att jobbet ska bli fackmannamässigt gjort?

– De får jättegärna fota under resans gång så att de kan skicka till försäkringsbolagen, för det är de som kommer att motsätta sig om reglerna inte följs. Nio gånger av tio fotar jag själv dessutom.

”Vi kunde inte bila upp och bocka upp dem i väggen, vi hade fått bila upp hela väggen till pannrummet för det gick genom dörren och det hade blivit en sådan kostnad för kunden att det hade inte varit försvarbart.”

Enligt Sammy Johansson är det inte alltid möjligt att följa reglerna utan att riva upp ett helt hus om det är gamla byggnader som ska renoveras. Han berättar om ett fall där det i ett hus kom matningar upp åt fel håll ur en gjuten platta. 

– Vi kunde inte bila upp och bocka upp dem i väggen, vi hade fått bila upp hela väggen till pannrummet för det gick genom dörren och det hade blivit en sådan kostnad för kunden att det hade inte varit försvarbart. Då fick vi ta de rören under kommoden ur golvet och göra en avvikelse på de två rören, som är osäker på om han hade kunnat ta jobbet om han varit ansluten till Säker Vatten.

Han poängterar att allt allt annat i det badrummet gjordes enligt konstens alla reglerna. 

Däremot förstår Sammy Johansson att man är ansluten till Säker Vatten om man jobbar mest med nybyggen, då har man möjlighet att följa alla regler som finns. Samtidigt upplever han att inte alla entreprenörer, som byggare och snickare, har koll på reglerna.

Han retar sig också på att det är en privat organisation. 

– De håvar in en massa pengar och jag tycker att det är fel när det bara kommer ut regler och vi ute på fältet aldrig får säga till om något. 

Han upplever att synpunkter besvaras med ”det bara är så här”. 

– Då blir det de här avvikelserna och kunderna blir oroliga när det blir avvikelser och man får ringa försäkringsbolagen.

Läs också:
Så skapades Säker vatten: ”Man upptäckte att det inte var något hokuspokus”

Sammy Johansson tycker att det räcker att följa Boverkets byggregler. 

– Säker Vatten är ju en stark rekommendation som har blivit branschpraxis. När de började var det en bra idé, men sedan har det blivit alldeles för dyrt för småföretagare och en klubb för inbördes beundran. 

Finns det någonting som skulle kunna få dig att ansluta dig?

– Sänker de priset till en skälig nivå för oss småföretagare och att det finns någonstans att ringa om det är någonting. Jag vill ha en organisation som är till för oss som är ute på fältet.