Är det okej att rördimensionen från diskhon minskar när man kommer ner i bjälklaget?
90-gradersböjar i ett köksavlopp i en tidigare expertfråga är inte orsaken till de frekvent förekommande stoppen enligt VVS-experten Mattias Wirdéus. Okej, Mattias, men kan boven vara att rördimensionerna ner i bjälklaget minskar då?
Fråga: I en tidigare fråga om huruvida två 90-gradersböjar i ett köksavlopp kunde vara orsak till de många stoppen de boende i ett flerbostadshus upplever trodde du inte det var orsaken till stoppen. Även om det finns bättre sätt att lösa det på så stred 90-gradersböjarna inte heller mot några regler. Men stopp i avloppet, betydligt mer än vad som är vanligt, fortsätter att gäcka de boende.
Mattias svarar också på
Är det tillåtet att ha värmerör i yttervägg?
mer om avloppsrör
”Jag kapade alla avloppsrör jäms med marken och allt fick bilas upp”
När de nu har granskat installationen ännu närmre går det från diskhon ett 50 millimeters rör ner i ett 75 millimeters rör, men sedan är röret ner i bjälklaget mindre igen. Borde det inte öka när man kommer ner i bjälklaget? Vad säger du om minskande dimensioner, strider det mot några regler?
Svar: Det man ser på bilderna är att det går ner 50 millimeters rör i ett grövre rör som är 75 millimeters, det är helt rätt att göra så, men är det därefter en dimensionsförändring till 50 millimeters i bjälklaget så är det inte konstigt att det blir stopp i avloppet.
Enligt svensk praxis ska dimensionen på en spillvattenledning aldrig minskas i flödesriktningen, och det är flera anledningar till det. En förminskad spillvattenledning ändrar kapaciteten på ledningen, hur lång ledningen kan vara, och maximala fallhöjden mellan vattenlås och luftad ledning. Men framförallt bromsas hastigheten på spillvattnet och det kan leda till stopp. I värsta fall är det även en kant i röret där förminskningen är monterad, där byggs det ofta på med avlagringar som leder till stoppet.
För att bli helt säker på var stoppet blir och vad det beror på behöver avloppet filmas. Då ser man också om det är tillräckligt fall/lutning på den horisontella ledningen. Är det inte tillräckligt så bidrar det också till stoppet.
Mattias Wirdéus, sakkunnig rådgivare, VVSYN, VVS-Branschens Yrkesnämnd
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen