VVS-företagarens 8 bästa tips till montörer som vill starta eget – så hittade han jobben
Ludvig Berlin, 24, har alltid gått sin egen väg och satsat på det han vill även om andra har avrått honom – som att starta eget mitt i lågkonjunkturen. Här är hans bästa tips till andra som är sugna på att göra detsamma.
Ludvig Berlin:
Pappan sa: ”Bli inte elektriker” – nu driver 24-åringen egen rörfirma
Läs också:
VVS-företagaren: ”Det måste vara en ekonomisk vinst att anställa”
1. Förbered dig mentalt
Jag förberedde mig mentalt ganska länge. Det är ett rätt stort steg och man vet inte vad som komma skall när man tar klivet och allt är ovisst. Man måste vara beredd på att offra ganska mycket, lika väl som det kan gå jättebra så kan det gå jättedåligt. Men har man sitt eget mål så brukar det lösa sig
2.Låt dig inte skrämmas av andra
Jag känner flera rörläggare som jobbat i många år och som skulle klara det utmärkt att starta eget men som inte vågar för att det verkar så jobbigt med mycket papper och hela den biten. Alla skrämmer upp varandra på något vis. Vill du försöka så släpp allt det där och bara kör.
3.Googla
Ta reda på vad du behöver ha koll på, som hur man räknar på jobb, skatter, fakturering, moms och vilka program man behöver. Jag har googlat mig till det mesta.
4.Lägg undan pengar
Under åren som anställd sparade jag ihop 25 000 till aktiebolaget. Det kan också behövas en buffert så att du klarar dig utan att ta ut lön under en period.
5. Anlita en revisor
När jag hade bestämt mig för att starta bolaget började jag med att anlita en revisor, samma som min pappa hade till sin elfirma, och som hjälpte mig med att öppna bolaget.
6. Skaffa kunder
Att starta företaget var inte särskilt svårt. Jag hade en revisor och visste hur jag skulle göra – men man måste ha jobb också. Har du något uppdrag att komma igång med och gör bra ifrån dig på första jobbet så kommer det att lösa sig, tänker jag. Jag har fått många jobb genom nöjda kunder, när någon känner någon, men självklart ringer jag själv upp företag och presenterar mig. Jag har bara en Facebooksida, men man kan ju skaffa en webbsida också.
7. Satsa på kundvård
Något som verkligen är annorlunda mot att vara anställd är att man måste bli bra på kundvård. Du måste vara professionell och förklara vad du gör och hur det blir så att kunden förstår. Det som är simpelt för dig är inte simpelt för kunden.
Rådgivaren:
Kan du öka en miljon? Då kan du anställa
8. Planera in tid för avkoppling
Det kan lätt bli mentalt stressande om man har för lite eller för mycket jobb och det går väldigt mycket upp och ner. Därför kan det vara svårt att vara nöjd och hitta en balans. Jag tacklar det genom att försöka koppla av och njuta så mycket jag kan när jag kommer hem och håller helgerna fria från arbete så att jobbet inte tar över allt.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen