Logga in

Stressigt VVS-jobb: ”Hederssak att koppla på vattnet en fredag”

Publicerad
3 feb 2025, 05:02
| Uppdaterad
2 feb 2025

VVS-montören Jonte Pettersson renoverar badrum varje dag men saknar inte utmaningar. Vi hängde med på uppdrag i en villa som byggdes när andra branschregler gällde – och rören dragits dolt inne i väggen.

Bad & Kakel i Linköpings vd:
Totalentreprenör för badrumsrenoveringen: ”Mindre krångel och bättre koll”

Checklista:
9 regelverk att ha koll på i badrummen

När det pensionerade paret köpte villan i augusti räckte det med att öppna dörren till badrummet för att fatta beslutet att de måste göra något åt det. Men det var inte kvaliteten på badrummet som var problemet utan estetiken. De tidigare ägarna hade slagit ihop badrummet och den intilliggande toaletten för att få plats med ett runt bubbelbadkar som klämts in i ett hörn i det gamla toalettutrymmet. Det var också olika sorters kakel på väggarna.

– Det såg ut som en tysk bordell, säger mannen i huset och visar upp en bild i mobilen.

Nu ska väggen mellan utrymmena upp igen och badrummet och den separata toaletten ska få ny design med vita plattor på väggarna, svart golv och ljusgrå möbler. Det har de kommit fram till under besöken i Bad & Kakels butik i Linköping, där de tillsammans med personalen har labbat med en 3D-ritning.

Paret tog in tre offerter och läste omdömen på nätet innan valet föll på att låta Bad & Kakel i Linköping göra jobbet. Renoveringen är nu i slutet av vecka två och innebär en del påfrestningar för dem – som att åka till Friskis & Svettis för att duscha, rengöra sig med tvättlappar i tvättstugan och spola toaletten med en hink. 

Badrummet som byggts om av den förre husägaren ska återställas till badrum med separat WC-rum . Foto: Peter Holgersson

VVS-montören Jonte Pettersson jobbar för fullt med rördragningarna mellan tvättstugan och det nya badrummet för att kunna koppla på vattnet innan han går hem för dagen och tar helg. 

– Det är en hederssak att koppla på vattnet på en fredag, säger han, medan han springer fram och tillbaka mellan utrymmena och växlar verktyg i lika högt tempo: borr, lin, rörtång och skiftnyckel.

Han och plattsättaren/byggaren Krzyztof Nijawski, som är anställd hos Bad & Kakel i Linköping sedan många år tillbaka, jobbar parallellt den här dagen. De många röda dagarna under jul- och nyårshelgerna innebär att jobbet kan ta lite längre tid än de max fem veckor som annars är standard för en badrumsrenovering för firman. 

När huset byggdes på 60-talet gällde andra regler och rören har blivit slitna. Nu ska allt bytas ut. Foto: Peter Holgersson

Jonte Pettersson står i tvättstugeutrymmet och bockar rör – ett av hans favoritmoment. De gamla rören inne i väggen har rivits bort och ska ersättas med nya, utanpåliggande plastkompositör och en fördelare ska byggas. Han trixar med röret för att inte slå in i väggarna.

– Så här bra utrymme har man inte så ofta. Ibland ligger man inkrupen under bänkar och beredare, säger han och skrattar till när jag kommenterar att det är tajt med plats.

”Till exempel får det inte vara några dolda kopplingar i väggen nu. Det styr ju mycket.”

Jonte Pettersson

De har inte stött på några konstigheter i enplansvillan som byggdes 1964.

– Inget är felgjort men man kan inte bara öppna upp och slå igen väggarna. Det var andra branschregler då, som kan ställa till det ibland. Till exempel får det inte vara några dolda kopplingar i väggen nu. Det styr ju mycket.

Varje dag fotar han det han gör och lägger upp i programmet Trello.

– Det är jättebra med bilddokumentation om man ska hoppa in och fortsätta ett jobb som någon annan börjat med, om någon är sjuk eller så. Undrar man hur rören har gått och om det finns rör i väggarna så finns det oftast bilder så att man kan kolla det.

Spana in bilderna här:
Montörerna dokumenterar badrumsjobbet  – dag för dag

Under hösten har det varit tufft med bemanningen på VVS-sidan i företaget eftersom många har varit sjuka, förklarar han.

Johnny Wiridén och Krzyztof Nijawski. Fptp: Peter Holgersson

Projekt- och arbetsledaren Johnny Wiridén kommer förbi för att kika på hur de ska göra med dörren till den nya toaletten. Eklisten på dörren till det befintliga badrummet  går inte att få tag i i bygghandeln, så kunderna bestämmer sig för förslaget att ha vita lister till båda dörrarna.

– Då blir det lite målning också, säger han till Krzyztof Nijawski.

I Johnny Wiridéns roll ingår bland annat att skapa 3D-ritningar för badrummen, ett verktyg som han tycker är jättebra.

– Många vill klämma in alldeles för mycket möbler men med ritningen blir det tydligt vad som får plats. Det gör att det är lättare att komma överens, säger han.

Större delen av jobbet kan Johnny Wiridén sköta vid datorn eftersom montörerna och plattsättarna är rutinerade och självgående.

”Är det saker som jag upptäcker behöver göras eller om kunden vill ha något gjort och som inte ingår i anbudet tar jag det med min arbetsledare.”

Jonte Pettersson

– Vi har en chef som lämnar anbud och skriver arbetsorder och så tar vi själva över härifrån. Är det saker som jag upptäcker behöver göras eller om kunden vill ha något gjort och som inte ingår i anbudet tar jag det med min arbetsledare. Då måste man vara tydlig mot kunden att det blir tillkommande kostnader, säger Jonte Pettersson.

Under de 15-16 år som Jonte Pettersson arbetat som VVS-montör har han jobbat med det mesta, som värmepumpsinstallationer, på olika platser i landet och i Norge. Här började han i maj och tycker att det är det bästa jobb han har haft hittills.

– Det blir aldrig tråkigt, det är hela tiden nya utmaningar.

Att jobba hos privatkunder, som det här paret som är hemma större delen av dagarna, har han inga problem med.

– Man vänjer sig. Har man självförtroende i det man gör är det inga problem att folk står och tittar på och ställer frågor. Blir de för närgångna brukar jag sätta dem i arbete. Antingen försvinner de eller så får jag hjälp, säger han och skrattar.

När vattnet är påkopplat är Jonte Pettersson klar här och ska itu med ett nytt badrum tills Krzyztof Nijawski är klar med plattsättningen. Då kommer Jonte Pettersson tillbaka för att göra kompletteringar, som att installera kommoder, tvättställ, spegelskåp och dra eventuella utanpåliggande rör. När elen är fixad är det bara slutstädningen kvar – ”den tråkigaste delen av jobbet.”