Logga in

Rörfirma stod inför smäll på 6,6 miljoner – fick ut allt

Publicerad
4 feb 2025, 05:00
| Uppdaterad
3 feb 2025

När Serneke gick i konkurs hamnade underentreprenörer i kläm. Ett rörföretag i Skåne hade över sex miljoner i fordringar hos bolaget, pengar som verkade gå förlorade. Men. 

Byggjätten Serneke gick under i januari efter att ha tappat en dryg miljard i omsättning på ett år. Flera projekt som underentreprenörer jobbade med stoppades och några medlemmar hos Installatörsföretagen har hört av sig med frågor om hur de ska agera. 

Läs också:
Ventföretagare överklagar Sernekes konkurs

Läs också:
”Jag känner en sådan skuld mot mina anställda”

– Frågor vi får till våra entreprenadjurister är till exempel: Har jag rätt att forsla bort mina verktyg, hjälpmedel och ej infogat material från arbetsområdet? Hur anmäler jag mina krav till konkursförvaltaren? Till vår arbetsrättsliga rådgivning får vi till exempel frågor om hur man ska hantera sina medarbetare som skulle varit på projektet som nu är stängt, sa IN:s chefsjurist Lovisa Elmgren då.

– När beställaren går i konkurs finns ofta utestående fordringar som man inte får betalt för, beställarens pengar är ju slut. Det allra bästa är om man vid ingående av avtalet har begärt att beställaren ska ställa en säkerhet, till exempel en bankgaranti. Har man det så kan man begära ersättning från den som ställt ut säkerheten. Har man inte säkerhet går man tyvärr ofta miste om mycket pengar om beställaren går i konkurs under ett pågående projekt. Man kan inte lugga en flintskallig. 

Ett av företagen som stod kvar med fordringar på Serneke efter konkursen var en rörfirma i Helsingborg, Holmströms rör, som har funnits sedan 1960-talet och har 40 anställda. De hade gjort jobb som innebar att byggbolaget var skyldiga dem 6,6 miljoner kronor. Skulden hamnade bland andra hos kronofogden och frågan var om den alls skulle kunna betalas ut. Men Holmströms rör fick trots läget alla sina pengar, något de förstås säger sig vara väldigt glada för. Men om det gått annorlunda så hade det inte inneburit någon kris, säger vd:n Jonny Persson.

 –  Hade vi inte fått pengarna så hade det inte påverkat rörelsen. Men det är ju inte roligt att jobba ett helt år och att sedan tappa en del av vinsten på grund av att någon inte betalar. 

Läs också:
70-årigt familjeföretag går under efter längre tid av förluster

Det finns hopp om att kunna återuppta arbetet med vissa uppdrag i ny regi framöver.

– Vi är med och räknar på två av de projekt som blev stillastående i samband med konkursen och hoppas kunna jobba med dem, säger Jonny Persson.

Holmströms rör är sedan hösten 2022 en del av koncernen Currentum. Bolaget omsatte närmare 118 miljoner och gjorde en vinst på drygt 16 miljoner år 2023.