Logga in

Riksbyggens val: ”Inte bergvärme när det finns fjärrvärme”

Publicerad
17 feb 2025, 05:03
| Uppdaterad
14 feb 2025

Fjärrvärme, solceller – och fastighetsautomation som fått ett lyft med AI. ”Vi är nog bland de rikstäckande fastighetsförvaltare som kommit längst”, säger Göran Danling, affärsutvecklare på Riksbyggen.

– Vi har runt 500 fastigheter uppkopplade och 20–30 olika duc:ar (digitaliserade undercentraler) som vi kan se i samma vy. Det har tagit flera år att utveckla men nu är vi nöjda med det systemet, säger Göran Danling, affärsutvecklare på Riksbyggen som agerar som förvaltare av fastigheter åt bostadsrättsföreningar runt om i landet.

2016 tog man ett stort steg genom att börja använda ett nytt Scadasystem för fastighetsautomation. Med det optimerar och driftar man fastigheterna.

Den senaste nyheten är att de lagt på AI-funktionalitet – och på ett halvår från att de började var funktionen klar. Den tar hänsyn till väderförhållanden vid uppvärmningen vilket gett en besparing av uppvärmningsenergin på 10–15 procent.

– Dessutom upplever de boende att de har fått bättre komfort i lägenheterna, säger Göran Danling.

När det kommer till uppvärmning så är det fjärrvärme – och en smart styrning av den – som gäller.

– Fjärrvärme är absolut den bästa värmekällan, det är en viktig del som räddar Sverige om man jämför med till exempel Tyskland.

Vad säger du om fjärrvärmekritikernas linje att det är dyrt och att man är i händerna på monopolprissättande aktörer?

– Så är det men det är egentligen samma med elnätsbolagen och då är fjärrvärme att föredra, bland annat eftersom det avlastar elnätet.

Hur ser ni på värmepumpar?

– Bergvärme är också en bra energikälla men vi rekommenderar det inte samtidigt med fjärrvärme och finns fjärrvärme väljer vi det. Att ha båda systemen som ska styras smart och underhållas blir för mycket i samma system.

Däremot finns mycket annat att göra, menar Göran Danling. Som att ha en bra ventilation med återvinning av frånluften, isolera vindar, byta fönster och styra smartare.

– Energibesparande åtgärder tillsammans med optimering kan spara så mycket som 50 procent av fastighetens totala energiförbrukning.

Som ytterligare uppvärmningskälla förespråkar han solceller. Det har installerats åtskilliga solcellsanläggningar i Riksbyggens förvaltade fastigheter under många år och är numera standard vid nyproduktion. Nu börjar också batterierna komma, som lär följas av fler installationer. Särskilt intressant blir det sedan när det finns bra lösningar för att låta elbilsbatterier bidra till energiförsörjningen.

– Det tror jag jättemycket på, konstaterar Göran Danling som har fler visioner för framtiden, om fastigheter som är sammankopplade i likströmsnät, som delar energi med varandra, där man utnyttjat möjligheterna med fasbalansering och där elbilar tar och ger energi via likström.