Rengjorde värmepumpen: ”Chockad över hur värdena förbättrades”
Kylteknikern Peter Falk fick ny fart på sin gamla bergvärmepump efter rengöringen. Något som man borde lägga mer tid på om man jobbar med service, tycker han. Här tipsar han om hur han gjorde – i sju steg.
Läs också:
Kylteknikerns 10 tips vid installation av luft/luftvärmepump
Läs också:
Kylteknikerns 7 favoritverktyg vid installation av luft/luftvärmepump
1. Kylteknisk mätning
Jag hade problem med flödet i golvvärmen. I samband med att jag löste det gjorde jag de vanliga kyltekniska mätningarna för att ta pulsen på bergvärmepumpen som är tio år gammal. Värdena var inte toppen så jag bestämde mig för att ge mig på växlaren. De här symtomen och mätningarna är inget som kunden upptäcker på egen hand eftersom de kommer smygande. Men problemet påverkar elförbrukningen och kompressorslitage på sikt eftersom kompressorn jobbar på högre kondenseringstryck än önskat för att nå rätt vattentemperatur på systemet.
En annan indikation på att allt inte funkar som det ska är att partikelfiltret behöver rensas ofta.
2. Backspolning
Jag började med att demontera vattenanslutningarna och backspolade sedan med vatten tills vattnet var helt klart – från början var det ganska svart och smutsigt.
Det finns särskilda kemikalier för rengöring som är effektiva men jag försöker undvika att använda starka kemikalier.
3. En påse Santa Maria
Efter backspolningen fyllde jag upp växlaren med ett par påsar Santa Maria citronsyra och lät stå och dra i cirka 15 minuter. Efter det gjorde jag samma sak med bikarbonat – man ska inte blanda dem. Det finns särskilda kemikalier för rengöring som är effektiva men jag försöker undvika att använda starka kemikalier. En påse Santa Maria gör jobbet, tycker jag. Ska man göra det här fackmannamässigt ska man spola runt så att ”kemet” går in och ut genom vattensidan på växlaren under en stund så att kontaktytan mellan kretsarna blir ordentligt rengjorda.
4. Töm ur och skölj
När jag spolade igenom med vatten efter detta kom det ut helt sotigt vatten igen. Det var tillfredsställande att se allt som lossnat.
”Ett bra tips är att känna på slangarna med jämna mellanrum, de ska vara smidiga och inte torra som träkvistar. ”
5. Slangbyte
De gamla torra, stålomspunna flexslangarna bytte jag ut mot nya. Ett bra tips är att känna på slangarna med jämna mellanrum, de ska vara smidiga och inte torra som träkvistar, vilket är rätt vanligt förekommande med åren. Är de interna slangarna torra och stela kan det tyda på igensättning som påverkar driftskostnaderna.
Läs också:
Steg för steg – så rengör du luft/luftvärmepumpen
”Jag fick ner både hetgas- och kondenseringstemperaturen nästan tio grader. På enkel svenska betyder det att värmeöverföringen i växlaren blev kraftigt förbättrad.”
6. Avluftning
Eftersom man tappar ur en del av värmevattnet i värmepumpen vid ingreppet behöver den avluftas. Sedan är det bara att köra igång värmepumpen igen.
7. Nya mätningar – resultatet
Jag blev chockad över hur mycket värdena förbättrades av rengöringen när jag gjorde nya mätningar, med tanke på att värmepumpen inte hade några uppenbara driftstörningar (larm) före ingreppet. Jag fick ner både hetgas- och kondenseringstemperaturen nästan tio grader. På enkel svenska betyder det att värmeöverföringen i växlaren blev kraftigt förbättrad.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen