Hur skyddar man bäst småhus från extrem nederbörd?
Backventilen lyfts ofta fram som ett bra sätt att hindra översvämmade källare. Men hur effektiv är den? Och hur står den sig mot andra åtgärder? Det ger en ny studie svar på.
Läs också:
Därför ställs inte krav på backventiler i svenska villor
Läs också:
Här är VVS-tjänsterna som kan minska skyfallsskadorna på husen
Fyra åtgärder mot vattenskador på grund av översvämningar har jämförts i ett forskningsprojekt, där backventilen lyfts fram som det smartaste valet med hänsyn till kostnad och hållbarhet.
I analysen som gjorts i samarbete mellan försäkringsbolaget If och forskningsinstituten CICERO, Center for International Climate Research och IVL Svenska Miljöinstitutet, har man undersökt hur hållbara olika åtgärder är för att skydda småhus mot extrem nederbörd.
De fyra åtgärderna som jämförts är:
- Installation av backventil för att förhindra att avloppsvatten tränger in.
- Tidigt byte av dräneringssystem för att minska risken för vatteninträngning.
- Omledning av stuprör till en regnrabatt via en grävd svacka.
- Omledning av stuprör till dagvattenkassetter via nedgrävda rör.
Forskarna har med hjälp av livscykelanalys och kostnadsnyttoanalys, bedömt de fyra åtgärderna utifrån deras inverkan på utsläpp av växthusgaser och ur ett privatekonomiskt perspektiv. Som en del av projektet har man använt If:s skadedata från verkliga händelser, för att kunna koppla resultaten till faktiska kostnader och klimatpåverkan.
Läs också:
Får grannen ta smällen om jag installerar backventil?
Analysen visar att backventilen är den åtgärd som mest sannolikt både minskar kostnader och utsläpp.
Sofie Skjeflo, seniorforskare vid Cicero, påpekar samtidigt att backventiler kan påverka vattenflödet i närliggande avloppssystem och potentiellt öka risken för baktrycksskada hos grannar.
– Detta understryker behovet av holistiska lösningar där flera åtgärder kombineras, där installation av backventil bara är en åtgärd, för att hantera dagvattenutmaningar på en större samhällelig systemnivå, säger hon i ett pressmeddelande.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen