Logga in

Förhandlingar om VVS-montörernas nya löner – parterna har lagt fram sina krav

Publicerad
13 feb 2025, 05:02
| Uppdaterad
12 feb 2025

Installatörernas avtalsrörelse har börjat. Arbetsgivare och fack har lämnat sina krav till varandra. 

Den första maj ska det nya Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl vara klart. Nu har Installatörsföretagen, IN, och Byggnadsarbetareförbundet lämnat över sina yrkanden för vad det nya kollektivavtalet ska innehålla till varandra. 

Läs också:
Det här ligger ackorden och lönerna på för VVS-montörer

Läs också:
Snart lättare att hålla koll på vad VVS-montörerna tjänar 

Fackförbundet går ut med att de vill ha 4,2 procents löneökningar eller minst 1 222 kronor, samma nivå som LO i stort. Henrik Junzell är förhandlingschef på Installatörsföretagen. När det handlar om lönerna väntar han på industrins normerande förhandlingar.

– Vi avvaktar industrins märke innan vi säger något mer om det. Nivån kommer inte att bli kontroversiell hos oss utifrån att vi uppfattar att även motparterna kommer att acceptera märket. Men däremot har industrin det tufft nu och där ligger parternas bilder av hur stora löneökningarna ska bli långt ifrån varandra, säger han. 

Vad kommer den här avtalsrörelsen att handla om utöver lönerna?

– Frågan om arbetstidsförkortning kommer att vara uppe på olika sätt i avtalsrörelsen. Men jag vill inte kommentera de fackliga kraven på det området än.

Vad är IN:s hjärtefråga den här gången?

– Vi har ett antal frågor som berör de mindre företagen och vi vill se att kollektivavtalet blir mer attraktivt även för småföretag, säger Henrik Junzell.

– Mindre företag behöver enklare regler för hur man lånar in annan personal och löser sin bemanning. Ett litet företag som är med på ett projekt som underentreprenörer och drabbas av sjukdomar eller annat behöver kunna ta in hjälp utifrån snabbt. Det är viktigt för dem att det finns ett system som är tydligt och enkelt.

Läs om förra avtalsrörelsen:
”Vi vill underlätta att ta in bemanningsföretag”

Bland Byggnads krav i övrigt finns bland annat högre OB- och övertidsersättning, samma ackordsfaktor i hela landet, att företagen ska ta större ansvar för granskningar som stoppar kriminalitet och fusk i branschen, att stärka utbildningen för lärlingar och förhindra att de utnyttjas som billig arbetskraft, rätt till hälsokontroll varje år för de över 50 år och rätt att gå på cancerscreening på betald arbetstid.

Finns några uppenbara stötestenar i förhandlingarna?

– Jag vill inte öppna den dörren och gissa på att några frågor kommer att bli särskilt svåra att lösa. Helt enkelt därför att vi bara har bytt yrkanden skriftligen än så länge, snart ska vi sätta oss ned tillsammans och börja med att förtydliga för varandra vad det är som vi vill. Innan dess finns det risk att man tolkar in fel och missförstår saker som står i skrift.