Logga in

Experten om hemmafixare: ”Det är det enda VVS-jobb en privatperson ska göra”

Publicerad
10 feb 2025, 06:47

Även små misstag – ofta särskilt små misstag – inom VVS ger stora konsekvenser som kan göra att den boende inte får ut på försäkringen. Så här ser försäkringsbolagen på hemmafix.

Peter Bratt är skadeexpert på Länsförsäkringar med många års erfarenhet av inte minst vattenskador. När de ska arbeta förebyggande mot skador i hemmet finns vissa skillnader på möjligheterna att understryka allvaret i olika insatser i hemmet för kunderna. Medan elsidan är omgärdat av tydligare regler och lagar på grund av den stora risken för personskador handlar VVS-biten oftare om rekommendationer. 

Läs också:
Vanligaste felet? ”Gängtejp på klämringskoppling”

Läs också:
Hemmafixarnas missar: ”Då blir det 60 liter i minuten som går ut”

– Du och jag får faktiskt montera en kökskran och lägga avloppsrör och sätta dit en golvbrunn om vi känner att vi kan det, säger han. 

– Men det ska vara samma slutresultat som om det varit en fackman där, om installationen inte är fackmässigt utförd kan den boende bli personligt ansvarig gentemot bostadsrättsföreningen eller fastighetsägaren.

Även om man äger hela fastigheten själv så riskerar man att stå utan ersättning, eller få mycket mindre, från försäkringsbolaget om man gjort något på egen hand på ett undermåligt sätt. Även om VVS-fel på ett sätt sällan blir lika dramatiska som elfel kan bli så handlar det förstås ofta om potentiellt mycket allvarliga materiella skador. 

– Bor man på femte våningen och misslyckas med installation av en trycksatt vattenledning så blir det en mindre swimmingpool på flera våningar i värsta fall. Som fastighetsägare måste man förstå att den konsekvensen är möjlig om man låter folk hålla på själva och det kan drabba många andra, säger Peter Bratt.

Han nämner att yrkespersoner har ansvarsförsäkringar i jobbet, något privatpersoner lär sakna när olyckan är framme. Överhuvudtaget vill försäkringsbolagen inte att boende ska syssla med sådant som har med vatten att göra. Deras starka rekommendation är att hänvisa till certifierade VVS-montörer för stort sagt alla installationer.

– Att man snickrar hemma och gör lite fel, sågar snett eller så, är inte så allvarligt. Det blir mer en estetisk sak. Men vid fel med VVS blir konsekvenserna så stora, särskilt med trycksatt vatten. Det behöver inte ens vara stora fel. Ett litet, litet fel med en koppling man inte får till riktigt och så står den och läcker så smått under lång tid och ger till slut svåra skador. Det är oftare sådant som händer, det är sällan det står och sprutar vatten av att något brustit eller ledningar gått av, säger Peter Bratt. 

När en privatperson känt sig inspirerad och dragit rör och kopplat ihop ledningar och något går snett så tittar försäkringsbolaget på om felet är orsakat av att det inte varit en fackman som gjort det. Visar det sig att okunskap ligger bakom och att arbetet inte utförts korrekt får man trubbel med försäkringen. 

– Vi är väldigt tacksamma som försäkringsbolag över branschreglerna som Säker Vatten står för, det gör att vi kan ta fram boken och titta på om man har följt monteringsanvisningarna och har man inte levt upp till dem så har man varit försumlig. Beroende på graden av det så kan det bli en nedsättning av ersättningen eller den kan helt utebli, säger Peter Bratt. 

Han varnar i viss mån för nutidens gör det själv-berättelser som ibland riskerar att bli kontraproduktiva. 

– I dag med tillgång till Youtube och alla mediala kanaler så kan det förskönas hur enkelt det är att byta en kökskran själv. Det är nästan så att man skäms om man inte kan och känner en press att man borde fixa själv, men man ska tänka tvärtom. Misslyckas man med något i trycksatta vattenledningar så blir det väldigt stora konsekvenser.

Hur ska man som VVS:are prata med sina kunder om hemmafix då? Peter Bratt säger sig vara lite arbetsskadad av att han i alla år sett allt som gått fel i bostäder och sällan det som gått bra. Men han rekommenderar ändå till att uppmuntra till underhåll men avråda från installationer.

Läs också:
”Rörmokaren anslöt inte tvättställsavloppet – det blev en vattenskada”

– Jag tycker inte att boende ska göra annat än att underhålla sina system och hålla koll så att det inte droppar någonstans, det är det enda VVS-jobb en privatperson ska göra, då slipper de väldigt många problem.