Logga in

Är det godkänt att skarva ett vattenrör i golvet och gjuta in?

Publicerad
17 feb 2025, 05:00

Oops, det bilades visst lite fel här och vattenledningen sprang läck. Är det okej att laga med press? VVS-experten Mattias Wirdéus har koll på reglerna och vilken metod som är den enda rätta när olyckan varit framme.

Fråga: Jag har åkt ut till en kund som är osäker på om en byggfirma gjort rätt. De skulle fixa en försäkringsskada, bilade i golvet cirka två meter fel och träffade ett vattenrör. De skarvade bara och göt in det i golvet. Är det verkligen okej att göra så?

Mattias svarar också på
Ska liggande spillvattenledning från en golvbrunn monteras med vattengång eller broms?

samt
Kan man pressa prisolrör? 

Svar: Tappvattenledningar som är dolt placerade (ingjutna i golv) går inte att inspektera och får inte ha några fogar enligt gällande branschregler. 

Detta gäller om det lagade prisolröret är en tappvattenledning:

Eftersom dolda skarvar på tappvattenledningar inte är tillåtet i golvkonstruktioner är det inte ett fackmässigt utförande och vid lagning av prisolröret kan man därför inte ha några krav på fogmetoder. 

När installatören och kunden kom fram till att göra en avvikelse från branschreglerna och laga prisolröret är min åsikt att den enda rätta fogmetoden är hårdlödning. Hårdlödning har minst risk för läckage av alla fogmetoder, det borde vara ett självklart val om heta och brandfarliga arbeten kan utföras på platsen. När reparationen är klar ska kopparröret inte vara placerat direkt mot golvgjutningen, kopparröret ska skyddas med ny plastmantel eller isolering.

Jag utgår från att reparationen och avvikelser är utförda och dokumenterade efter branschregler Säker Vatten och Konsumenttjänstlagen.

Läs också:
”Då finns endast två val med vattenburen golvvärme”

Det är inte samma regler för värmeledningar. Där finns inga krav på placeringen av fogar, även om fogar alltid ska undvikas på grund av läckagerisk. Regler finns däremot för placeringen av fördelarrör och utrustning i värmeinstallationer.

Mattias Wirdéus, sakkunnig rådgivare, VVSYN, VVS-Branschens Yrkesnämnd