Logga in

9 regelverk att ha koll på i badrummen

Publicerad
3 feb 2025, 05:00
| Uppdaterad
2 feb 2025

El, rör och tätskikt – mycket kan bli fel i badrumsjobben. Har du koll på alla regler som gäller? Allt från lagar till anvisningar behöver följas om man vill vara säker på att inte åka på en smäll i efterhand. 

Bildgalleri:
Montörerna dokumenterar badrumsjobbet  – dag för dag

Vd:n om fördelarna
Totalentreprenör för badrumsrenoveringen: ”Mindre krångel och bättre koll”

BBR

Boverkets byggregler är de lagkrav som finns att förhålla sig till. Men det är inte så detaljerade och från 1 juli börjar reviderade BBR att gälla. Då är det mer funktionskrav och samtidigt försvinner de allmänna råden från BBR.

Säker vatten

Branschregler Säker Vatteninstallation är framtaget av branschens aktörer. Reglerna ställer krav på både installatörer och produkter. I systemet ingår auktorisation av VVS-företag och utbildning av VVS-montörer, arbetsledare med flera. Reglerna är beskrivande om hur man gör för att uppfylla BBR-kraven. Försäkringsbolag och beställare kan kräva att jobben följer Säker vatten-reglerna och domstolar kan använda dem som måttstock när fackmässighet ska bedömas.

Branschrekommendationer

När de allmänna råden försvinner från BBR har Boverket pekat på branschen att ta fram rekommendationer. Säker Vatten har lett arbetet med exempelvis den första om dimensionering av tappvattenledningar och den kommer att följas av fler.

BKR

Byggkeramikrådet står för branschregler för keramiskt material, det vill säga kakel och klinker. De står även för utbildningar av plattsättare.

GVK

Mycket i badrummet handlar om tätskiktet – det är centralt för att undvika vattenskador. Golvbranschens Våtrumskontroll är en stiftelse av företag och organisationer som tillsammans ger ut branschregler för tätskikt i våtrum.

MVK

Måleribranschens våtrumskontroll, MVK, är ett samarbete mellan Sveriges Färg och Lim Företagare, SVEFF, och Måleriföretagen i Sverige. Reglerna för våtrum innehåller krav på entreprenörer/måleriföretag som utför måleriarbeten i våtrum och på leverantörer av målningssystem för våtrum.

Elinstallationsreglerna och Elsäkerhetslagen

Elinstallationsreglerna ges ut av SEK Svensk Elstandards tekniska kommitté och ger vägledning för säkra elinstallationer. Elsäkerhetslagen ska främja hög elsäkerhet och minska risker för att el orsakar personskada eller sakskada. Elinstallationer får endast utföras av den som har auktorisation, eller omfattas av behörig elinstallatörs egenkontrollprogram. Denne ska vara registrerad hos Elsäkerhetsverket.

AMA

Allmän material och arbetsbeskrivning är ett referensverk för att upprätta tekniska beskrivningar för utförandeentreprenader. I fall där beställare och utförare hamnar i tvist om en lösning och avtalet hänvisar till AMA blir detta verk avgörande för om ett arbete har utförts korrekt.

Badrumsrenovering i 60-talsvillan
Stressigt VVS-jobb: ”Hederssak att koppla på vattnet en fredag”

Tillverkarens anvisningar

Monteringsanvisningarna är i sig inget annat än anvisningar men dessa kan få stark status i praktiken. I tvister mellan kund och företag förekommer det att domstolar relaterar till moteringsanvisningarna för att avgöra om ett jobb utförts fackmässigt. Om jobbet följer BBR, branschreglerna och monteringsanvisningarna blir det fackmässigt och försäkringsbart.